Prati nas

Show

Zbogom

Umro je Aki Rahimovski, nenadmašni glas Parnog valjka

U tridesetogodišnjoj karijeri Parni valjak je, u različitim sastavima, objavio 16 studijskih albuma, 14 singlova, pet albuma snimljenih uživo, četiri kompilacije, te dva koncertna DVD-a.

Objavljeno

|

Aki Rahimovski (screenshot: Antena Zagreb/Youtube)

U 67. godini preminu je Aki Rahimovski, pjevač grupe Parni valjak. Vijest je potvrđena na službenoj stranici grupe. “Dragi prijatelji, s neopisivom tugom u srcu vam javljamo da je danas, 22.1.2022. zauvijek zaspao Aki Rahimovski”, stoji u objavi uz stihove “Za malo nježnosti na sve ću pristati, za malo nježnosti da mogu zaspati” 

“Akiju je jutros naglo pozlilo, odmah su ga odvezli u bolnicu u Novom Mestu, gdje je živio sa suprugom i dvogodišnjom kćerkicom. Nažalost, ubrzo je preminuo. Ne znamo još točno što se dogodilo, nisu nam rekli, ali pretpostavljamo da je srce u pitanju. Posljednjih se dana dosta loše osjećao. Imao je i problema s kralježnicom, zbog čega je Parni valjak odgađao koncerte. Osim toga, prebolio je i koronu, a ugrađeno mu je bilo i šest stentova na srce. Sve je to učinilo svoje, nažalost”, izjavio je to za Slobodnu Dalmaciju njegov menadžer Damir Osredečki

Privatan život sakriven od javnosti

O Akijevom privatnom životu malo se znalo, a obitelj je držao podaleko od kamera. Dva puta se ženio. Iz prvog braka imao je sina Kristijana, također poznatog glazbenika. Drugi brak, s Ingrid, trajao je četrdeset godina. “Zaljubljen sam u suprugu kao i prvog dana. Ona je istrpjela najveći dio glazbenog života i ja sam joj zahvalan na tome”, kazao je za Blic 2017. godine. U tom je braku rođena i kći Edina.

Rahimovski je 2020. godine po treći put postao otac. S 27 godina mlađom Slovenkom Barbarom Vesel dobio je kćerkicu Antoniju, o čemu smo ranije pisali.

Glazbeni put

Aki Rahimovski rođen je 5. lipnja 1955. godine u Nišu, ali se ubrzo s obitelji preselio u Skoplje. Kako mu je otac bio glazbeni profesor, sa sedam godina je krenuo u glazbenu školu, odsjek klavir i pjevanje. S 19 godina doselio se u Zagreb. Kao tinejdžer bio je član nekoliko sastava od kojih su neki Grupa Vakuum, Krvna braća i Grupa Torr, s kojom je nastupio na festivalu u Zagrebu 1975. godine.

Godine 1975. upoznao je gitarista i skladatelja Huseina Hasanefendića – Husa i Juricu Pađena. Te iste 1975. godine u suradnji s menadžerom Vladimirom Mihaljekom Mihom osnovali su prvu postavu Parnog valjka. U tridesetogodišnjoj karijeri Parni valjak je, u različitim sastavima, objavio 16 studijskih albuma, 14 singlova, pet albuma snimljenih uživo, četiri kompilacije, te dva koncertna DVD-a.

Glas Akija Rahimovskog nerazdvojan je od odrastanja brojnih generacija na čijim je tulumima Valjak bio nezaobilazan repertoar. Uhvati ritam, Ugasi me, Zagreb ima isti pozivni, Jesen u meni, Kada me dotakne, Gledam je dok spava, Sve još miriše na nju, Prokleta nedjelja, Neda, U prolazu, samo su neke od pjesama koje znaju gotovo svi.

O novcu

Novac nije bitan. Najvažnija je obitelj. Kad primim svoje unuke, shvatim što je najvažnije na svijetu. Nisu to novci, to je obitelj. (Blic, 2017.)

O osamdesetima

Bio je to period silne kreativne energije i puno dobrih događanja na muzičkoj sceni. No, činjenica je, koliko god smo se trudili držati po strani, politika se previše uplela u sve sfere društva i bilo je teško okrenuti glavu i ostati fokusiran isključivo na vlastiti rad. Ali, Valjak kao bend sačuvao je stav da su “naše zastave ostale uvijek iste boje”. (Novi magazin, 2015.)

O promjenama

Za promjene je kasno, što je napravljeno, napravljeno je. Trudimo se gledati naprijed i najvažnije je da se ne ponavljamo. Da stvaramo nove pjesme koje pobuđuju interes i, hvala Bogu, interes je velik. (Story, 2018.)

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.