Prati nas

Vijesti

Procedura

Aladrović objasnio proceduru za isplatu energetskog dodatka umirovljenicima

Za razliku od energetskog dodatka, vaučeri za socijalno ugrožene kupce energenata nisu, kažu iz Vlade, usmjereni na umirovljenike osim ako ne spadaju u socijalno ugrožene skupine.

Objavljeno

|

Tko sve može dobiti nacionalnu mirovinu?
foto: Eduardo Soares/Unsplash

Uz smanjenje PDV-a na prehrambene grupe proizvoda i energenata te subvencioniranje energenata pojedinim društvenim skupinama, Vlada je u sklopu mjera pomoći ublažavanja cijena rasta energenata odlučila isplatiti i energetski dodatak umirovljenicima. Njegov iznos varirat će ovisno o visini mirovine i isplatit će se jednokratno.

Energetski dodatak, poručuje resorni ministar kopija je COVID dodatka iz prošle godine, prenosi Nova TV.

“Provedba će biti vrlo slična, preko Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, neće biti potrebne prijave osim za one koji imaju inozemne mirovine da bi se utvrdio iznos tih mirovina”, rekao je u srijedu ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović.

Oni prethodno trebaju Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje dostaviti dokaz o neto iznosu mirovine za ožujak. Isplate će, kaže, krenuti krajem travnja ili početkom svibnja.

  • 71.940 umirovljenika koji imaju mirovinu do 1.500 kuna primiti će 1.200 kuna naknade
  • 116.776 umirovljenika koji imaju mirovinu do 2.000 kuna primiti će 900 kuna naknade
  • 327.478 umirovljenika koji imaju mirovinu do 3.000 kuna primiti će 600 kuna naknade
  • 204.486 umirovljenika koji primaju mirovinu do 4.000 kuna primiti će 400 kuna naknade
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.