Prati nas

Vijesti

Prigovori

Građani masovno prijavljuju svoje liječnike: ‘Ne možemo doći do njih, ne javljaju se na telefon’

U prigovoru je potrebno navesti osobne podatke (ime i prezime, OIB i telefon za kontakt), te ime i prezime izabranog doktora na kojeg se osigurana osoba žali. Bez navedenih podataka, HZZO nije u mogućnosti postupiti, odnosno stupiti u kontakt s doktorom primarne zdravstvene zaštite i pomoći u žurnom rješavanju problema koji osigurana osoba ima.

Objavljeno

|

foto: Jordi Calvera/Scopio

U prvom mjesecu ove godine dvostruko više pacijenata, u odnosu na prethodni tromjesečni prosjek, požalilo se Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje (HZZO) da ne mogu doći do svojih liječnika.

Naime, Ministarstvo zdravstva i HZZO zaprimalo je sve učestalije prigovore pacijenata da ne mogu doći do svojih obiteljskih liječnika; bilo osobno, mailom ili telefonom. Pa je HZZO uspostavio novu e-mail adresu [email protected] na koju osigurane osobe mogu poslati svoj prigovor.

Na taj je način primljeno 2.697 mailova s pritužbama pacijenata kojima njihovi obiteljski liječnici ne odgovaraju na telefonski poziv, a u 928 slučajeva ocijenjena je osnovanost pritužbe na “otežanu dostupnost odnosno nemogućnost uspostavljanja pravovremenog kontakta s ordinacijama obiteljske zaštite”.

Ako se na pojedinog liječnika ponove žalbe te u slučaju sumnje u težu povredu ugovornih obveza, HZZO na teren šalje kontrolu. Do sada ih je provedeno 29, a izrečeno je 11 ugovornih mjera. Izrečeno je osam pisanih opomena, jedna pisana opomena i novčana kazna od 1.000 kuna, jedna pisana opomenu uz umanjenje 10 posto mjesečnog iznosa ordinaciji, te jedna opomena pred raskid ugovora uz novčanu kaznu od 3.000 kuna.

Podsjetimo, u prigovoru je potrebno navesti osobne podatke (ime i prezime, OIB i telefon za kontakt), te ime i prezime izabranog doktora na kojeg se osigurana osoba žali. Bez navedenih podataka, HZZO nije u mogućnosti postupiti, odnosno stupiti u kontakt s doktorom primarne zdravstvene zaštite i pomoći u žurnom rješavanju problema koji osigurana osoba ima.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.