Prati nas

Vijesti

Standard

Inflatorni dodatak: SDP traži pomoć za umirovljenike u iznosu od 400 do 1.500 kuna

Vlada je najavila 200 kuna samo za umirovljenike sa zajamčenom minimalnom naknadom, kojih ima oko 60.000, a premijer je rekao da bi to koštalo oko 120 milijuna kuna. Smatramo da se ta mjera treba proširiti, pogotovo na umirovljenike koji će dobiti veće račune u travnju, poručuju iz SDP-a.

Objavljeno

|

Tko ima pravo na 27 posto?
Peđa Grbin (foto: MojeVrijeme.hr)

“Hrvatske mirovine su niske, a u vrijeme inflacije postaju još niže, zato treba reagirati. Vladine mjere su debelo zakašnjele, prvo je na dva mjeseca zamrznula cijene goriva, što nije bilo dovoljno pa ih sada mora ponovno zamrznuti, i to na višoj razini”, rekao je predsjednik SDP-a Peđa Grbin na konferenciji za novinare.

Mjere koje se odnose na inflatorne učinke uvođenja eura u drugim zemljama počele su godinu dana prije nego što je euro uveden, a kod nas je Zakon o uvođenju eura još uvijek u javnom savjetovanju. Ne možemo očekivati njegovo stupanje na snagu prije travnja, kao ni mjere koje bi trebale spriječiti inflatorni udar na građane, kaže Grbin.

Zato SDP smatra da nema vremena za čekanje pa dugoročnu i kratkoročnu mjeru. Dugoročna je promjena modela usklađivanja mirovina, a kratkoročna svojevrsni inflatorni dodatak. “Kao što je lani Vlada uvela COVID dodatak za umirovljenike, tako sada za one s najmanjim mirovinama moramo razmišljati o inflatornom dodatku”, poručio je Grbin.

Boris Lalovac, SDP-ov ministar financija iz vlade Zorana Milanovića, kaže da inflatorni dodatak Sabor može uvesti već ovog mjeseca, kako bi ga umirovljenici dobili u travnju.

“Vlada je najavila 200 kuna samo za umirovljenike sa zajamčenom minimalnom naknadom, kojih ima oko 60.000, a premijer je rekao da bi to koštalo oko 120 milijuna kuna. Smatramo da se ta mjera treba proširiti, pogotovo na umirovljenike koji će dobiti veće račune u travnju, i trebala bi obuhvatiti oko 850.000 umirovljenika s mirovinom nižim od 4000 kuna, što bi stajalo do 700 milijuna kuna”, objašnjava,

SDP predlaže da umirovljenici koji primaju do 1.500 kuna mirovine dobiju jednokratnu pomoć od 1.200 kuna, oni od 1.500 do 2.000 kuna mirovine 1.000 kuna, od 2.000 do 3.000 kuna mirovine 600 kuna, a od 3.000 do 4.000 mirovine 400 kuna.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.