Prati nas

Aktivno starenje

Sve duža mladost

Znanstveno je utvrđeno kada postajemo stari. Jesu li šezdesete nove četrdesete?

Novodobni bake i djedovi misle da mogu krenuti u nove karijere i poslove. Naime, svaki četvrti smatra da ima sve što je potrebno da bi bio privatni istražitelj, a svaki osmi da bi bio špijun.

Objavljeno

|

foto: MabelAmber/Unsplash

Stari ste samo onoliko koliko se osjećate. Ova izreka nikad nije bila istinitija, jer se definicija “starosti” stalno mijenja. Nova studija otkrila je da starost sada ne počinje sve dok ne napunimo 76 godina, a današnji se djed i baka obično osjećaju 12 godina mlađima od svoje stvarne dobi, javlja Metro, a prenosi Večernji list.

Istraživanje Treasure Trailsa pokazalo je da suvremeni umirovljenici ne vjeruju da su zapravo stari sve do svojih 70-ih.  Zapravo, više od trećine (38%) inzistira da starost ne počinje dok ne navrše 80 godina, a 46 posto inzistira da se osjećaju sposobnijima nego njihovi roditelji u istoj dobi.

U međuvremenu, kako prenosi Metro, 40 posto ispitanika smatra smatra da su ‘šezdesete nove četrdesete’, a svaki deseti vjeruje da ima više energije od svoje djece. Mnogi pripisuju svoju tajnu druženju sa svojim unucima. Više od petine ispitanika kaže da im igranje s unucima pomaže u održavanju mladosti, a dvije trećine tvrdi da je “rješavanje zagonetki” zaslužno za zaustavljanje propadanja njihovog uma.

Fizička kondicija također ih čini punim života, a 28 posto starijih od 60 godina vježba tri ili više puta tjedno. Ovaj nalet energije znači da novodobni bake i djedovi misle da mogu krenuti u nove karijere i poslove. Naime, svaki četvrti smatra da ima sve što je potrebno da bi bio privatni istražitelj, a svaki osmi da bi bio špijun.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.