Prati nas

Mozaik

Glazba

Na današnji dan rođen je skladatelj Maurice Ravel čiji je Boléro obilježio OI u Sarajevu 1984.

Ravel kompoziciju koja ga je proslavila uopće nije volio. Mi ćemo je zauvijek povezivati s legendarnim klizačkim nastupom na OI u Sarajevu.

Objavljeno

|

Maurice Ravel (foto: Bibliothèque nationale de France)

Na današnji dan 1875. godine rođen je poznati baskijsko-francuski skladatelj i pijanist Maurice Ravel. Široj publici, Ravel je poznat po svom orkestralnom djelu Boléro, koje je on smatrao trivijalnim i jednom ga je opisao kao ‘djelo za orkestar bez glazbe’. Međutim, upravo to djelo učinilo ga je poznatim diljem svijeta, ček i među onima koji nisu skloni klasičnoj glazbi.

Na ovim prostorima zauvijek će se pamtiti kad je na Olimpijskim igrama u Sarajevu 1984. godine engleski klizački par Jayne Torvill i Christopher Dean izveo svoju točku upravo na Boléro Mauricea Ravela. Za svoj očaravajući ples na ledu dobili su najviše ocjene i zlatnu medalju, a štovatelji glazbe i sporta s ovih prostora otada zauvijek ime Mauricea Ravela povezuju s legendarnim nastupom i Olimpijskim igrama u Sarajevu.

Prisjetimo se te sjajne izvedbe i Ravelovog Boléra:

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.