Prati nas

Vijesti

Ispravite nepravdu

SUH: ‘Omogućite umirovljenim profesorima i učiteljima rad u mirovini’

SUH smatra da su važeći propisi u Republici Hrvatskoj jasno regulirali  rad umirovljenicima do polovice radnog vremena, bez obustave isplate mirovine (nekim kategorijama umirovljenika čak i šira prava) te su to regulirali zakonima u čiju to nadležnost spada i koji se moraju primjenjivati na sve umirovljenike i sve takve radne odnose.

Objavljeno

|

foto: Christian Ibeh/Scopio

Sindikatu umirovljenika Hrvatska javili su se članovi koje brine nepostojanje mogućnosti rada za umirovljene profesore, nastavnike i učitelje u njihovoj djelatnosti. Naime, prema odlukama i tumačenjima Prosvjetne inspekcije takav način rada nedopušten prema odredbama 112. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi.

Tako je, smatra SUH, unatoč općepoznatom manjku učiteljskog i profesorskog kadra onemogućen nastavak rada tih djelatnika po umirovljenju, odnosno nakon dobi od 65 godina, a nije niti moguće zapošljavanje kvalitetnih i iskusnih umirovljenih stručnih kadrova koji su voljni raditi.

Sindikat smatra da su tako narušena i ravnopravnost građana i zapravo umirovljenika na rad, zbog čega su poslali otvoreno pismo resornom ministru Radovanu Fuchsu. Sindikat ističe da Zakon o mirovinskom osiguranju jasno dozvoljava da umirovljenik koji ostvario starosnu mirovinu, bilo punu ili prijevremenu, može biti zaposlen nakon umirovljenja do polovice radnog vremena.

S druge strane Zakon o radu predviđa da radnik može nastaviti raditi i nakon navršenih 65 godina života i 15 godina radnog staža, ako se radnik i poslodavac dogovore. Zakon o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi ne dozvoljava drugačiji dogovor i nastavak rada, to jasno proizlazi da je samo i isključivo u tom dijelu razlika u pravu kod prestanka radnog odnosa u odgoju i obrazovanju u odnosu na opće uvjete po Zakonu o radu.

Sindikat ističe da Zakon o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi ni na jedan način nije lex specialis u odnosu na Zakon o radu, a posebice ne u odnosu na Zakon o  mirovinskom osiguranju, već upravo suprotno.

SUH smatra da su važeći propisi u Republici Hrvatskoj jasno regulirali  rad umirovljenicima do polovice radnog vremena, bez obustave isplate mirovine (nekim kategorijama umirovljenika čak i šira prava) te su to regulirali zakonima u čiju to nadležnost spada i koji se moraju primjenjivati na sve umirovljenike i sve takve radne odnose.

SUH također smatra da zbog nedovoljno jasno formuliranih odredaba članka 112. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi dolazi do problema i pogrešne primjene, što u konačnici šteti i samom obrazovnom sustavu koji u situaciji nedostatka stručnih kadrova ne može niti zadržati kadrove koji su voljni raditi na pola radnog vremena ili zaposliti nove umirovljene profesore. 

“Zbog svega navedenog, kao udruga koja zastupa interese umirovljenika i starijih osoba, podnosimo ovu inicijativu i predlažemo žurnu izmjenu i dopunu potrebnih zakonskih odredaba Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi i njihovo usklađivanje s odredbama Zakona o mirovinskom osiguranju i Zakona o radu,  što će zasigurno koristiti ne samo našim članovima nego i cijelom obrazovnom sustavu, te će otkloniti diskriminaciju i nejednako postupanje u ostvarivanju zakonom priznatih prava umirovljenika na rad do polovice radnog vremena”, stoji u SUH-ovom dopisu ministru Fuchsu.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.