Prati nas

Vijesti

Prigodno

Jasna A. Petrović: Umirovljenici žive vječnu korizmu i šutnju

Na Veliki petak, pak, razmišljajte o žrtvi Isusovoj, jer će vam to umanjiti muku zbog vlastite žrtve i mizerne mirovine, ali ispijte ipak čašu crnog vina koju ste čuvali od prošlog Bo­žića kao uspomenu na prolivenu Isusovu krv. I šutite, jer petkom se šuti. Nemojte se žaliti na bijedni život umirovljenički.

Objavljeno

|

Jasna A. Petrović (foto: Sandro Bura)

Korizma počinje na Pepelnicu kad vas svećenik sim­bolički posipa pepelom pa kaže kako, čovječe, prah si bio i u prah ćeš se pretvoriti. To je dan pokore, raz­mišljanja, nemrsa i posta.

Praktički, za prosječnog hrvat­skog umirovljenika taj se dan bitno ne razlikuje od svakog drugog, osim što bi se pepeo spaljenih prošlogodišnjih blagoslovljenih maslinovih ili palminih grančica trebao posipati po glavi kao simbol pokore i poziv je kršćanima da razviju duh poniznosti i žrtve, piše predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske Jasna A. Petrović za Glas umirovljenika.

Ni tu nema ništa novoga, jer hrvatski umirovljenici već i jesu žrtve lošeg mirovinskog sustava, a neki nisu samo posipani pepelom po glavi, već su i spaljeni u cijelosti, npr. u Andraševcu i Dugom Ratu.

I onda započinje strogi post, što znači samo jedanput na dan se do sita najesti, a ne mrsiti znači ne jesti meso niti mesne prerađevine. Ako se složimo kako jeftino, i po sedam godina zamrznuto meso iz neke daleke zemlje nije previše zdravo, onda i nije to neka pokora ne jesti takvo meso, jer si ono pravo domaće i inače ne mogu priuštiti.

Sad na red dolaze narodni običaji. U Gorskom kotaru se za korizmu 40 dana jede kiselo zelje, kisela repa, grah i krumpir, pečeni krumpir, kuhani krumpir s malo masnoće ili palenta i mlijeko, kukuruznica ili šmarn, sir i vrhnje, mlijeko i domaći kruh te kompoti od sušenog voća. U Slavoniji, pak, slane kiflice, poderane gaće, zlijevanke, ćoravi kolač i sl. Istina, neke stvari će se trebati preskočiti, jer grah zelenček se popeo na 50 kuna po kilogramu, suhom voću rastu cijene, a poderane gaće se peku u puno ulja, pa i to ispada preskupo.

Kad dođe Cvjetnica nemojte zaboraviti pribaviti što više grančica za blagoslov, jer to se cijelu godinu drži u kući kao zaštita od nesreće, zla i bolesti. Toga nama umi­rovljenicima treba, pa ih potrpajte u sve vaze, čime ćete uštedjeti i na kupovini svježe rezanog cvijeća. Na Veliki če­tvrtak pravite se da ste bolesni, jer ulje je previše poskupje­lo da biste ga nosili na blagoslov.

Na Veliki petak, pak, razmišljajte o žrtvi Isusovoj, jer će vam to umanjiti muku zbog vlastite žrtve i mizerne mirovine, ali ispijte ipak čašu crnog vina koju ste čuvali od prošlog Bo­žića kao uspomenu na prolivenu Isusovu krv. I šutite, jer petkom se šuti. Nemojte se žaliti na bijedni život umirovljenički.

U subotu ne zaboravite obojiti jaja i poslažite pisanice nasred stola. I jedite kuhana jaja još cijeli tjedan, jer tako ćete započeti novi val korizmenih 40 dana, pa onda opet toliko, jer što je vaš život nego vječna korizma i šutnja. Sretan vam Uskrs!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.