Prati nas

Zdravlje

Virusi

Epidemiolog Kaić o majmunskim boginjama: Nisu jako zarazne

Kao najčešće simptome navodi slabost, povišenu tjelesnu temperaturu, iscrpljenost, bolove u mišićima, bolove u leđima. Nakon nekoliko dana se javlja osip koji je sličan osipu kod vodenih kozica.

Objavljeno

|

Bernard Kaić (screenshot: HRT)

Epidemiolog Bernard Kaić iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo komentirao je za N1 pojavu majmunskih boginja u Europi. Kazao da je to virusna bolest koju izaziva virus sličan virusu velikih boginja, međutim, postoje bitne razlike.

“Ova bolest je puno manje zarazna nego što su bile velike boginje i niža je smrtnost nego što je bila kod velikih boginja. To zapravo nije prvenstveno bolest ljudi, nego glodavaca u centralnoj i zapadnoj Africi, a povremeno bude prelaza na ljude, te s čovjeka na čovjeka, ali ne često jer nije jako zarazna”, rekao je epidemiolog Kaić.

Pojašnjavajući kako se širi s čovjeka na čovjeka, kazao je da se u početku to odvija kapljičnim putem, ali je napomenuo da se mora raditi o direktnom kontaktu. “Dakle, mora se biti u dugotrajnom bliskom kontaktu da bi se prenijela kapljičnim putem”, kazao je Kaić pa otkrio da je druga opcija prijenosa putem izlučevina iz kožnih promjena, a moguće je zaraziti se i spolnim putem. “Ovi zadnji slučajevi koji se javljaju u Europi su u najvećem dijelu spolnim putem preneseni”, rekao je Kaić.

Otkrio je da je smrtnost u epidemijama u Africi znala biti i do 10 posto, ali inače nije toliko visoka. Upitan trebamo li se brinuti, Kaić odgovara: “Moguće je da netko unese u Hrvatsku, ali šansa da se to krene širiti u nekoj velikoj mjeri je minimalna.”

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.