Prati nas

Vijesti

Inicijativa

SDP je službeno zatražio povratak Trga maršala Tita u Zagrebu, zbog turizma i antifašizma

Gotovac, naime, inzistira da se Trg maršala Tita vrati na istu lokaciju gdje je bio, tj. da se sadašnji Trg Republike Hrvatske preimenuje.

Objavljeno

|

screenshot: Youtube/zagorje.com

Vraćanje Trga maršala Tita – jedna od prvih inicijativa koju je najavio novi čelnik zagrebačkog SDP-a Viktor Gotovac – sada je i formalno uvrštena u proceduru. Klub zastupnika SDP-a u Skupštini Grada Zagreba podnio je Prijedlog za uvrštenje u Fond imena odnosno preimenovanje sadašnjeg Trga Republike Hrvatske, piše Jutarnji list.

Traži da se Titu vrati trg na kojemu se nalazi HNK, a Zlatko Hasanbegović je 2017. tadašnjem gradonačelniku Milanu Bandiću većinu u Skupštini uvjetovao njegovim preimenovanjem.

U obrazloženju Gotovac ističe da je Josip Broz “Majci Domovini vratio sve njene otrgnute gradove, otoke i pokrajine: prije svega Dalmaciju s Lastovom i najslavnijim gradom naše prošlosti Zadrom, zatim Kvarner s Cresom, sa svim otocima i Rijekom i na koncu staru, glagoljašku našu Istru koja je na to ujedinjenje čekala vjekovima”.

“Dakako, uz sve vrijednosti dolaze i negativne strane za koje mislim da su poznate, ne treba ih posebno spominjati. No, kada se dobiva neki trg, ili toponim, dobiva se za zasluge, a ne greške”, rekao je i dodao da je Tito brend za mnoge turiste koji dolaze u Zagreb jer po njemu prepoznaju dio naše, ali i svjetske povijesti.

Njegov prijedlog treba biti upućen na raspravu Vijeću gradske četvrti, a nakon toga ide na Skupštinu, što znači da je na potezu Možemo!. Oni su antifašisti, ali zaobilaze Tita, na što se Gotovac već znao osvrnuti nazivajući to “ceremonijalnim antifašizmom”.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.