Prati nas

Mozaik

Suludo

Stariji Hrvati prednjače po uvjerenju da je Zemlja ravna ploča

Svaki deseti hrvatski građanin smatra da čovjek nije bio na Mjesecu, već misli da se radi o hladnoratovskoj propagandi Amerikanaca (ne vjeruje 9,7 posto).

Objavljeno

|

Mapa ravne Zemlje, Fernando Ferguson, 1893.

Koliko je u Hrvatskoj “ravnozemljaša”, koliko se Hrvata protivi cijepljenju, a koliko ih ne vjeruje da je čovjek bio na Mjesecu? To je samo dio pitanja prvog velikog hrvatskog istraživanja o stanju društvene svijesti koje je provela agencija Promocija plus ekskluzivno za RTL.

Opasan hod po rubu Zemlje

Zemlja je ravna ploča za 5,4 posto ispitanika, dok ih još 6 posto nije sigurno. Oko 3 posto (3,1 posto) ispitanika ne zna kojeg je oblika naš planet.

Ravnozemljaša je nešto više među ženama (5,8 posto), zatim starijoj populaciji (iznad 60 godina čak 7 posto populacije) te slabije obrazovanima (8,8 posto u populacijom s osnovnom školom). Češće žive su u naseljima s manje od 1.000 stanovnika, a nešto više od prosjeka žive na zagrebačkom području (6,8 posto), u Slavoniji (5,8 posto) i Dalmaciji (5,7 posto).

Hladnoratovski igrokaz

Svaki deseti hrvatski građanin smatra da čovjek nije bio na Mjesecu, već da se radi o hladnoratovskoj propagandi Amerikanaca (ne vjeruje 9,7 posto). Svega dvije trećine, odnosno 67,2 posto vjeruje da je čovjek bio na Mjesecu, dok ostalih 23 posto nisu sigurni ili ne znaju je li čovjek hodao po Mjesecu.

Žene su sumnjičavije (9,9 posto), stariji (14 posto), slabije obrazovani (18,8 posto), oni iz manjih naselja (16,1 posto) a gledano po regijama prednjače u središnjoj i gorskoj Hrvatskoj (13,8 posto).

Stariji ipak vjeruju u javno zdravlje

No kada je riječ o povjerenje u cjepivima, čini se da stariji građani ne prednjače u suludim teorijama. Gotovo jedna trećina hrvatskih građana smatra da su ona štetna i/ili nepotrebna (32,2 posto). Ne slaže se s tim 41,3 posto.

Veći udio protivnika cjepiva (općenito, kao i protiv COVID-19) je među muškom populacijom (33,8 posto), mlađima od 30 godina (39,1 posto), slabije obrazovanim građanima (38,3 posto) , a uvjerljivo najčešće u Dalmaciji čak 42,6 posto.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.