Prati nas

Vijesti

Austrijski model

Glanca se novi model obiteljske mirovine, u primjeni će biti od Nove godine

Da je povećanje bilo prije dvije ili tri godine, bio bi to velik iskorak. Sada, po ovome što vidimo, do 2023. možda će te mirovine opet biti ispod linije siromaštva. To je problem svih umirovljenika, ne samo onih s obiteljskim mirovinama, ocijenila je Fortuna.

Objavljeno

|

Zahtjev za obitelsku mirovinu
foto: Sandro Bura

Kriteriji i konačni, redefinirani model obiteljske mirovine trebali bi biti tijekom lipnja raspravljeni na sastanku Radne skupine za preispitivanje modela obiteljske mirovine i predstavljeni široj javnosti. Doznala je to Hina koja javlja da će nakon predstavljanja kriterija biti otvoren javna rasprava, a potom će se provesti redoviti zakonodavni postupak u dva čitanja. Novi model u primjeni bi trebao biti od prvog dana iduće godine, kažu u Ministarstvu rada i socijalne skrbi, a cijeli će “paket” biti težak milijardu kuna.

Saborski zastupnik HSU-a Silvano Hrelja, koji je povećanjem obiteljskih mirovina uvjetovao potporu vladajućoj većini, izjavio je ovoga tjedna u Saboru kako će se prvi put dogoditi da ciljana skupina umirovljenika od oko 250.000 osoba bude na dobitku za najmanje 10 posto u odnosu na svoje sadašnje mirovine.

Po riječima predsjednice Matice umirovljenika Hrvatske Višnje Fortune, članice radne skupine, radi se na dva prijedloga kojima se umirovljenicima osigurava mogućnost izbora. Udovice i udovci moći će se odreći svoje mirovine i preuzeti 80 posto mirovine svog pokojnog partnera, ako je ona bila veća, ili će moći ostaviti svoju cijelu mirovinu, ako je niža, te prema određenim kriterijima dobiti do 50 posto mirovine svoga partnera, kaže Fortuna. Sličan model ima Austrija.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.