Prati nas

Vijesti

Ministarstvo mirovinskog sustava

Petrović i Fortuna sastale su se s ministrom Piletićem. Kako postići adekvatne mirovine?

Zatraženo je i da se izmjenama Obiteljskog zakona ukine obveza djedova i baka da plaćaju alimentaciju za unuke, ako to ne čine njihovi potomci.

Objavljeno

|

Piletićeva mirovinska reforma nije oduševila oporbu. Ulaganje dijela mirovinske štednje u alternativne fondove, uz državno jamstvo, oporba smatra koruptivnim modelom koji nije viđen nigdje u svijetu.
Marin Piletić (screenshot: Youtube)

Na inicijativu SUH-a i MUH-a prostorijama Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike održan je sastanak čelnica dvije najveće umirovljeničke udruge Jasne A. Petrović i Višnje Fortuna s novim ministrom mirovinskog sustava Marinom Piletićem i ravnateljicom Uprave za mirovinski sustav Melitom Čičak.

Kako javlja Glas umirovljenika, nakon što su ministra upoznale s otvorenim pismom premijeru Andreju Plenkoviću, koje su mu udruge uputile 21. travnja 2022. sa zahtjevom da poduzme hitne mjere za zaustavljanje siromaštva umirovljenika, Petrović i Fortuna su podsjetile ministra kako je u veljači 2022. relativna vrijednost mirovine, tj. udjel prosječne mirovine u prosječnoj plaći, pala na 35,55 posto, na samo dno Europske unije, te kako je čak 75 posto svih mirovina skliznulo ispod hrvatske linije siromaštva.

Nastavno na to, dodatno su obrazložile razloge da se zaostali dug spram “novih umirovljenika” koji je preostao od 1.1.1999. godine, treba hitno isplatiti, jednokratno ili obročno, u ukupnom zaostatku od 10,5 posto, jer je tada pogrešno izračunata prva aktualna vrijednost mirovine.

Od ministra je zatraženo da podrži hitnu izmjenu modela usklađivanja mirovina sa 70 na 100 posto povoljnijeg indeksa, kako bi se zaustavio kontinuirani pad realne vrijednosti mirovina. Petrović i Fortuna su predložile i što skorije povećanje osobnog poreznog odbitka na 5.000 kuna, kao i promjenu načina izračuna dodatnog zdravstvenog doprinosa od 3 posto samo na razliku iznad prosječne mirovine u prvih osam mjeseci prethodne godine.

Zatraženo je i da se izmjenama Obiteljskog zakona ukine obveza djedova i baka da plaćaju alimentaciju za unuke, ako to ne čine njihovi potomci. A posebno je ukazano na hitnu potrebu povratka prava na dostavu mirovine poštom, te uvođenja istog prava korisnicima nacionalne naknade za starije osobe.

Sastanak je protekao u dobroj volji da se prepoznaju pitanja od vitalnog značenja za postizanje adekvatnosti mirovina i zaustavljanje rastućeg siromaštva, piše Glas umirovljenika.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.