Prati nas

Vijesti

Odluka

Sud: Ukidanje mjere roditelj-odgojitelj je nezakonito. Tomašević: Razočarani smo

Presudu su pred zgradom Visokog upravnog suda čekali roditelji-odgojitelji i konzervativna aktivistica Željka Markić.

Objavljeno

|

foto: Ricardo Maruri/Unsplash

Visoki upravni sud donio proglasio je ukidanje mjere roditelj-odgojitelj nezakonitim. Time se ukida Odluka o izmjenama odluke o novčanoj pomoći za roditelje odgojitelje. Tri od pet sutkinja istaknule su kako odluka gradske vlasti nije dobro napisana te da konačni cilj ukidanja mjere ne može opravdati štetu koju će pretrpjeti korisnici mjere nakon njena ukidanja.

“Razočarani smo odlukom i dalje ćemo vidjeti koja su nam pravna sredstva da se to promijeni. Ostavljen je manevarski prostor da se odluka promijeni. Mi ne možemo imati situaciju da više od pola milijarde sredstava imamo zamrznuto”, rekao je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević nakon objave odluke suda.

Za one koji žele znati više

Pod pojmom “roditelj odgojitelj” smatra se majka ili otac djeteta, udomitelj ili druga osoba kojoj je dijete, temeljem kojeg ostvaruje novčanu pomoć, povjereno na brigu i odgoj odlukom nadležnog tijela, a koja u zajedničkom kućanstvu živi s najmanje troje djece, od kojih najmlađe dijete još nije polaznik osnovnoškolskog programa obrazovanja, a najstarije dijete u trenutku podnošenja zahtjeva nije starije od dvadeset i šest godina života te koja ispunjava i ostale uvjete koji su propisani odredbama Odluke o novčanoj pomoći za roditelja odgojitelja.

Iznimno, najstarije dijete može biti starije od dvadeset šest godina života ako ima teži invaliditet (III. stupanj) ili teški invaliditet (IV. stupanj), prema nalazu i mišljenju o težini i vrsti invaliditeta – oštećenju funkcionalnih sposobnosti ili potvrdi iz Registra osoba s invaliditetom.

Novčana pomoć je utvrđena na razini 65 posto prosječne bruto plaće u gradu Zagrebu iz prethodne godine, trenutno oko 6.800 kn.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.