Prati nas

Vijesti

Istim smjerom dalje

Tomašević objasnio presudu i poručio da ne odustaje od ukidanja mjere roditelj-odgojitelj

Grad će donijeti novu odluku za postojeće korisnike mjere s istim ciljevima kao i kod ukinute, no s dužim vremenskim periodom prilagodbe, kaže zagrebački gradonačelnik.

Objavljeno

|

Tomislav Tomašević (foto: Sandro Bura)

Od jutros ne prestaju reakcije na odluku Visokog upravnog suda koji je proglasio ukidanje mjere roditelj-odgojitelj nezakonitim. Time se ukida Odluka o izmjenama odluke o novčanoj pomoći za roditelje odgojitelje, a koju je donijela aktualna zagrebačka vlast.

Tri od pet sutkinja istaknule su kako odluka gradske vlasti nije dobro napisana te da konačni cilj ukidanja mjere ne može opravdati štetu koju će pretrpjeti korisnici mjere nakon njena ukidanja. Što točno presuda znači, objasnio je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević na Facebooku. Njegovu objavu prenosim u nastavku.


“Današnja odluka Visokog upravnog suda o ukidanju odluke kojom smo smanjili naknade za roditelje odgojitelje i ukinuli mjeru za one s djecom starijom od 7 godina u obrazloženju donosi i nekoliko jako važnih utvrđenja koja nam omogućuju da se mjera transformira, ali u nešto dužem roku od onog kojeg smo planirali:

  • sud je rekao da je odluka nove gradske vlasti imala legitiman cilj i da je bila u javnom interesu, te da se ne radi o retroaktivnosti
  • sud je rekao da se kod mjere roditelj odgojitelj ne radi o stečenim pravima
  • sud je rekao da se radi o novčanoj pomoći koja je data kao privilegij obiteljima s troje i više djece od strane bivše gradske vlasti
  • sud je rekao i da je autonomija nove gradske demokratski izabrane vlasti da smanjuje iznos novčane naknade, pa i ukida za one roditelje koji imaju djecu stariju od 7 godina
  • sud smatra da je trebalo ostaviti više vremena za prilagodbu

Što to sve zajedno znači:

  • ostaje na snazi odluka da se ne prihvaćaju novi zahtjevi za mjeru roditelj odgojitelj
  • Grad će donijeti novu odluku za postojeće korisnike mjere s istim ciljevima kao i kod ukinute, no s dužim vremenskim periodom prilagodbe.

Situacija u kojoj na mjeru roditelj odgojitelj godišnje ide čak pola milijarde kuna, dok s druge strane imamo nedovoljne kapacitete u dječjim vrtićima, je nepravedna.

U ovom društvu teško je provoditi promjene, ali mi ćemo ustrajati. Ova odluka suda ostavlja nam mogućnost da cilj koji podržava većina Zagrepčanki i Zagrepčana na kraju i ostvarimo”, objavio je Tomašević.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP