Prati nas

Vijesti

Zagađenje zraka

Štetan plin: Starijim Zagrepčanima preporučeno je da ostanu u zatvorenom, ne otvarajte prozore

S obzirom na trenutne visoke temperature i intenzitet sunčevog zračenja moguć je nastavak ovakvog prekoračenja u poslijepodnevnim satima, pri sličnim ili istim vremenskim uvjetima i u narednim danima.

Objavljeno

|

foto: Sandro Bura

Grad Zagreb izvijestio je da je Državni hidrometeorološki zavod utvrdio prekoračenje dopuštene granice prizemnog ozona na mjernoj postaji Zagreb-3. Za razliku od ozona u ozonskom omotaču, koji je neophodan za život na Zemlji, ozon pri tlu je nepoželjan.

U manjim količinama iritira očnu sluznicu, grlo, nos i dišne puteve, dok u velikim koncentracijama može biti smrtonosan. Ozon koji nastaje u nižim slojevima atmosfere ili troposferski ozon sastavni je dio gradskoga smoga. Troposferski je ozon u neposrednom dodiru sa živim organizmima. Lako reagira s drugim molekulama, oštećuje površinsko tkivo biljaka i životinja pa štetno djeluje na ljudsko zdravlje (dišne organe), biljne usjeve i šume. Zbog sve većeg prometa, količina ozona u troposferi u stalnom je porastu.

“U takvim uvjetima,  osjetljive skupine populacije, u koje ubrajamo malu djecu, trudnice, starije građane, kronične respiratorne i plućne bolesnike te osobe trenutno slabog zdravlja, mogli bi osjećati simptome poput glavobolje, iritacije očne sluznice, grla, nosa i dišnih puteva”, priopćio je Grad objavivši što je građanima za činiti.

Službena preporuka je:

  • da mala djeca, trudnice, stariji ljudi, kronični bolesnici, osobe slabog zdravlja i osjetljive osobe u vrijeme prekoračenja ne izlaze na otvoreno,
  • ne otvarati prozore i ne koristiti mehaničku ventilaciju kojom se u radne prostorije ili prostorije za stanovanje ubacuje zrak,
  • za kuhanje koristiti, gdje god je to moguće, električna kuhala i pećnice umjesto plinskih štednjaka i štednjaka na kruto gorivo,
  • ne pušiti u stambenim i radnim prostorijama,
  • odgoditi čišćenje sredstvima koje sadrže korozivne kemikalije i otapala, popravke pri kojima se koriste ljepila, boje, lakovi, uporabu insekticida i sve ostale radnje i aktivnosti koje nisu neophodne, a pri kojima se onečišćuje zrak,
  • koristiti javni gradski prijevoz umjesto osobnih motornih vozila,
  • svojim ponašanjem i aktivnostima ne doprinositi onečišćenju zraka u vrijeme zabilježenih prekoračenja kako bi se izbjeglo dodatno ugrožavanje osjetljivih skupina stanovništva.

“S obzirom na trenutne visoke temperature i intenzitet sunčevog zračenja moguć je nastavak ovakvog prekoračenja u poslijepodnevnim satima, pri sličnim ili istim vremenskim uvjetima i u narednim danima”, stoji u priopćenju.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.