Prati nas

Vijesti

Kapitalizirana štednja

Demograf Jurić o drugom mirovinskom stupu: ‘Nijedna ozbiljna država nema toga’

Također je napomenuo da primjerice Švicarska dopušta mladima da uplaćeni novac u mirovinski fond bude zalog za kredit.

Objavljeno

|

Tado Jurić (foto: Siniša Bogdanić/DW)

Gostujući u programu N1 televizije, demograf Tado Jurić s hrvatskog katoličkog sveučilišta komentirao je i indvidualnu kapitaliziranu štednju ili drugi mirovini stup. Kaže, njegova je namjena da političke elite krpaju proračunske manjkove.

“Toga nema ni u Austriji, Njemačkoj, Švicarskoj, nijedna ozbiljna država nema toga. Bez drugog stupa imali bismo tisuću kuna više plaće. Prva mjera bi trebala biti da drugi stup bude dobrovoljan, tu obvezu čak nemaju ni Slovenija ni Srbija.”

Također je napomenuo da primjerice Švicarska dopušta mladima da uplaćeni novac u mirovinski fond bude zalog za kredit. “Taj iznos je jamstvo za kupovinu nekretnine – to je pošteno. Ovako imamo sredstva na računu koja nitko ne može uzeti niti će ih dočekati. Znači, netko radi s tim novcima”, kaže Jurić.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.