Prati nas

Vijesti

Posebni propisi

HSU: ‘Povlaštene mirovine treba povećati. Ukinite umanjenje iz 2010. godine’

prihvaćanje ovog prijedloga bi moglo razveseliti više od 180.000 korisnika, navodi stranka.

Objavljeno

|

Kada Hrvatska uvodi euro?
foto: Pixabay

Hrvatska stranka umirovljenika nastavlja s objavom prijedloga koji bi, smatraju, poboljšao život umirovljenika. Najnoviji prijedlog u dokumentu nazvanom “Prijedlog interventnih mjera za ublažavanje negativnog utjecaja inflacije na standard i položaj umirovljenika i starijih osoba u Republici Hrvatskoj” tiče se takozvanih povlaštenih mirovina.

“Mirovine ostvarene prema posebnim propisima (koje se isplaćuju na teret državnog proračuna i ne terete sredstva za isplatu mirovina prikupljena iz doprinosa za mirovinsko osiguranje) umanjivale su se u dva navrata. Prvi puta to se dogodilo 2010. godine kada je zakonom propisano da se mirovine veće od 3.500 kuna smanjuju za deset posto. Drugo smanjenje iz 2014. godine odnosilo se na mirovine veće od 5.000 kuna, što je ukinuto odlukom Vlade Republike Hrvatske 2017. godine, nakon što su se ispunili zakonski uvjeti, odnosno kada je rast BDP-a u tri kvartala za redom bio više od dva posto”, navodi HSU pa dodaje da prvo umanjenje iz 2010. godine nije ukinuto.

“Tako se i dan danas mirovine ostvarene prema posebnim propisima umanjuju za 10 posto, bez ikakvih naznaka od strane Vlade Republike Hrvatske ili Hrvatskog sabora da bi se to moglo anulirati. Stoga predlažemo da se odgovarajućim zakonskim izmjenama ukine navedeno desetpostotno umanjenje mirovina ostvarenih po posebnim propisima i omogući svim takvim korisnicima (preko 180.000 korisnika) da napokon opet primaju mirovinu u onoj svoti koja im je priznata i određena zakonitim, konačnim i pravomoćnim rješenjem Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje”, zaključuje HSU.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.