Prati nas

Vijesti

Veliki propust

Mrsić: Bez hospitalizacije Matijanić nije imao šanse, robujemo telefonskoj medicini

‘Pacijent nije broj, nije netko s druge strane slušalice. Trebalo je drugačije postupiti. Odvesti ga na hitni prijem, pregledati’, kaže bivši ministar rada.

Objavljeno

|

Vladimir Matijanić (screenshot: N1)

Bivši ministar rada, hematolog Mirando Mrsić, komentirao komentirao je za N1 televiziju slučaj Matijanić. Podsjetimo, novinar Vladimir Matijanić je imao upalu pluća i upalu srčanog mišića nakon infekcije koronavirusom. Usprkos bezbrojnim pozivima KBC-u Split i Hitnoj pomoći, zdravstvo ga je ostavilo da se uguši doma.

“Te se upale javljaju nakon infekcije koronom i zahtijevaju bolničku skrb – agresivnu, da se spasi život. On bez hospitalizacije nije imao šanse da savlada koronu. Šanse bi u bolnici imao, ali ne može se gatati kolike. Ovako šanse nije imao. Da je Hitna koja je došla u kućnu posjetu odvela Matijanića u Hitni prijem, snimili bi EKG, pluća… Ovako je bilo nemoguće dijagnosticirati promjene koje su se događale. Da se slušao pacijent, znalo bi se da on ne tolerira nikakav napor, pacijenta bi se moralo hospitalizirati i pokušati mu spasiti život”, kazao je Mirando Mrsić.

“Epizoda s gušenjem i nedostatkom zraka koja je prošla bila je alarm da ga treba što prije dopremiti u neku medicinsku ordinaciju. Počeli smo robovati telefonskoj medicini, a preko telefona ne možete vidjeti stanje. Pacijent nije broj, nije netko s druge strane slušalice. Trebalo je drugačije postupiti. Odvesti ga na hitni prijem, pregledati. Danak moderne medicine je da smo počeli robovati slikama, strojevima, nalazima, a ne pacijentima. Pacijent je prvi, u fokusu liječnika, kako bi se što prije dijagnosticiralo i izliječilo. Štamparov model u kojem je pacijent na prvom mjestu razrušava se od devedesetih, ali se ipak i dalje održava”, kazao je Mrsić.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.