Prati nas

Zdravlje

Jest ili ne jesti?

Novo istraživanje dokazalo je novi rizik za žene koje ne jedu meso

Vegetarijanska prehrana često ima niži unos hranjivih tvari koje su povezane sa zdravljem kostiju i mišića.

Objavljeno

|

foto: rawpixel.com/Pexels

Žene koje se hrane isključivo vegetarijanski imaju veći rizik od loma kuka u kasnijoj životnoj dobi, pokazuje nova studija, piše portal Živim. Naime, studija je otkrila da vegetarijanke imaju 33 posto veći rizik od prijeloma kuka u usporedbi sa ženama koje redovito jedu meso.

Vegetarijanke i veganke

Studija, u kojoj je sudjelovalo više od 26.000 žena u dobi od 35 do 69 godina iz cijele Velike Britanije, procijenila je rizik od prijeloma kuka kod vegetarijanki, onih koje jedu ribu, ali ne meso i onih koje povremeno jedu meso u usporedbi s redovitim konzumentima. Nakon otprilike 20 godina, znanstvenici su zabilježili 822 prijeloma kuka među ženama – oko 3 posto uključenih u studiju, koja je objavljena u časopisu BMC Medicine.

Stručnjaci sa sveučilišta u Leedsu otkrili su da je povećani rizik od prijeloma kuka utvrđen samo kod vegetarijanki u usporedbi sa ženama koje redovito konzumiraju meso. U skupini žena 28 posto su vegetarijanke, a 1 posto veganke. Glavni autor studije James Webster, znanstvenik Škole za znanost o hrani i prehrani u Leedsu, rekao je: “Naša studija naglašava potencijalnu zabrinutost u vezi s rizikom od prijeloma kuka kod vegetarijanki. Međutim, to nije upozorenje da ljudi napuste vegetarijansku prehranu – kao i kod svake prehrane, važno je razumjeti osobne okolnosti i koje su hranjive tvari potrebne za uravnotežen i zdrav način života.”

Manje hranjivih tvari

“Vegetarijanska prehrana često ima niži unos hranjivih tvari koje su povezane sa zdravljem kostiju i mišića. Ovih vrsta hranjivih tvari općenito ima više u mesu i drugim životinjskim proizvodima nego u biljkama, poput proteina, kalcija i drugih mikronutrijenata”, kazao je Webster. “Nizak unos tih nutrijenata može dovesti do manje mineralne gustoće kostiju i mišićne mase, što vas može učiniti podložnim riziku prijeloma kuka.”

Koautorica studije, profesorica Janet Cade dodala je: “Biljna prehrana povezana je s lošim zdravljem kostiju, ali nedostajali su dokazi o povezanosti s rizikom prijeloma kuka. Ova je studija važan korak u razumijevanju potencijalnog rizika koji bi prehrana temeljena na biljkama mogla dugoročno imati i što se može učiniti da se ti rizici ublaže.”

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.