Prati nas

Vijesti

Oprez!

Stariji u mreži internetskih kriminalaca: Shvate da su prevareni tek kad ostanu bez novca

Stariji građani posebno su izloženi internetskim prijevarama. Nesvjesni da ih iza e-mailova napisanih u stilu službenih odvjetničkih dopisa vrebaju kriminalci, nerijetko ostaju bez cjeloživotne ušteđevine. A kriminalcima koji se često nalaze na drugom kraju svijeta teško je ući u trag.

Objavljeno

|

foto: Elena Kotliarova/Scopio

Priča o afričkom princu koji vam želi ostaviti nasljedstvo stara je gotovo koliko i internet pa je postala i dijelom popularne kulture. No čini se u hrvatskoj postoji još velik broj osoba koje za nju nisu čule pa policija redovito izvještava, mahom o starijim ženama, koje su se lakovjerno ponadale da ih u nekoj dalekoj banci čekaju milijuni o kojima nisu ni sanjale.

Iako ne znamo kakav je obrazovni i društveni status žrtava, za pretpostaviti je da se radi o ljudima koji su se s internetom, društvenim mrežama i e-mailom prvi puta sreli u zrelim godinama te su na teži način osvijestili činjenicu da u digitalnom prostoru egzistiraju i oni koji ih žele opljačkati, ma kako se na prvu činili uvjerljivima.

Posljednja u nizu takvih žrtava javila se umaškoj policiji. Tamo je 68-godišnja slovenska državljanka podnijela prijavu protiv osobe koja joj se u veljači putem interneta predstavila kao španjolski državljanin, a koji joj je obećao nasljedstvo od preko milijun eura. Ženi je rekao da samo treba uplatiti troškove prijenosa novca od više tisuća eura, što je ona i učinila. Muškarac joj se nakon toga javio da se novac nalazi u danskoj banci i da treba uplatiti još nekoliko tisuća eura kako bi joj se novac prebacio na tekući račun. Žena je tada posumnjala da se radi o prijevari pa je događaj prijavila policiji.

Sisačko-moslavačka policija je u travnju izvijestila o 82-godišnjoj ženi koja je zagrizla mamac poslan joj putem aplikacije za razmjenu poruka. “Policiji je prijavljena računalna prijevara počinjena na štetu 82-godišnjakinje s područja Petrinje. Naime, oštećena je u razdoblju od 10. veljače do 7. travnja, putem društvene mreže stupila u kontakt s nepoznatom osobom, kojoj je u više navrata i na više bankovnih računa uplatila novac, a sve u nadi da će joj isplatiti obećano nasljedstvo iz inozemstva. Od oštećene je zaprimljena kaznena prijava”, kažu u policiji.

I mlađi znaju biti nasamareni

No ne nasjedaju samo stari na ovakve podvale. Ponekad se dogodi da mamac zagrizu i mlađi ljudi od kojih se očekuje bolje poznavanje interneta. Naime, još je jedan slučaj zabilježen na porečkom području pa se tako policijskim službenicima javio 31-godišnjak kojem je nepoznata osoba putem elektroničke pošte obećala da će postati nasljednik jedne žene u Francuskoj ako joj financijski potpomogne. Muškarac je tako u proteklih godinu dana uplatio više desetaka tisuća kuna, a nepoznata osoba nastavila ga je tražiti novac i prijetiti mu, govoreći da ne može odustati od plaćanja jer je preuzeo obvezu prema bolesnoj ženi, potvrdila je Policijska uprava istarska.

Prije godinu dana prevaren je i 35-godišnji Slavonac. “Nepoznati počinitelj, koji se predstavio kao žena starije životne dobi na samrti, putem društvene mreže Facebook doveo u zabludu tako što mu je obećao nasljedstvo – cjelokupnu imovinu i 650.000 eura, ako uplati novčani iznos za troškove odvjetnika”, objasnili su iz Policijske uprave vukovarsko-srijemske. Prevareni 35-godišnjak je, kako se također iz policije navodi, “na više zahtjeva počinitelja za plaćanje različitih iznosa troškova” u razdoblju od svibnja do kolovoza 2021. godine uplatio novac. Prema neslužbenim informacijama, taj je način ostao bez 20-ak tisuća eura

Plati i zaboravi na nasljedstvo

Umaška policija objavila je i ogledni primjerak e-maila koji stiže u sandučiće brojnih Hrvata, no samo rijetki na njega nasjednu. Riječ je o kriminalnom biznisu s ogromnim zaradama, čak i ako na ovakve poruke nasjedne svaka tisućita žrtva.

Lijep pozdrav! Ispričavam se što prekidam vašu dnevnu aktivnost, već sam vam poslao ovu poruku, ali nisam dobio odgovor od vas i zato vam  je ponovno šaljem. Molimo vas da odvojite trenutak vremena da pročitate moju e-poštu jer zahtjeva hitnu pažnju i od toga ćete imati koristi. Moje ime ja Dilara Uyar, pravna sam praktičarka koja radi na području obiteljske jurisdikcije. Izgubila sam svog klijenta i njegovu obitelj u prometnoj nesreći. On ima iznos od 6.450.000 dolara u svojoj banci koji će uskoro biti zaplijenjen. Bio je izvođač radova ovdje u Turskoj, a također isporučuje tešku opremu za izgradnju kuća i cesta. Želim da se Lijevi fond preda vama na čuvanje kao najbližoj obitelji prije nego ovaj fond zaplijene izvršni dužnosnici ovdašnje financijske kompanije. Razlog zašto sam vas kontaktirao u vezi s ovim pitanjem je što imate iste prezime kao i moj pokojni klijent, a on je prijeklom iz vaše zemlje i nema registriranog imena kao nasljednika u datoteci njegovog računa u financijskoj tvrtki. Samo hitno odgovorite da omogućimo vam sve potrebne i više informacija i pojašnjenja o ovoj transakciji za vaše bolje razumijevanje, ako ste zainteresirani. Želim vam prekrasan dan dok čekam vaš brz odgovor. S poštovanjem! Adv. Dilara Uyar.

Na prvi pogled, riječ je o financijsko-pravnom poslu. Čak i ako zanemarite činjenicu da bi  postojanje nepoznatog rođaka čije milijune nasljeđujete bilo ravno čudu, sama poruka trebala bi pobuditi skepsu. Jednostavnom pretragom na tražilici ne pronalazi se odvjetnik ili odvjetnica tog imena. Iako, prevaranti mogu uzeti neko postojeće odvjetničko ime. No u tom biste slučaju mogli “izguglati” kontakt podatke tog odvjetničkog ureda i telefonom zatražiti dodatne informacije, što prevarantima nije u interesu. Osim toga, sama poruka pisana je na lošem hrvatskom jeziku, puna je besmislenih konstrukcija, što govori da je pošiljatelj koristio neki od internetskih automatiziranih prevoditelja. Uz to, u cijeloj poruci ne navodi se ime osobe koju biste trebali naslijediti pa je sasvim jasno da se ista poruka šalje na stotine, ako ne na stotine tisuća adresa. I na koncu – hitnost. Prevaranti vam ne žele dati vremena za razmišljanje i provjere. Zato vas požuruju te često traže reakciju u roku od dana ili dva.

Prevaranti žrtve vrebaju i na internetu (foto: Jefferson Santos/Unsplash)

AFF

Takozvana prijevare s plaćanjem unaprijed (eng., advanced fee fraud) je način prijevare u kojem prevaranti pokušavaju namamiti žrtvu da unaprijed plati robu, uslugu ili financijski dobitak. Ova vrsta prijevara obuhvaća sheme s lažnim nagradama, poslovnim prilikama, lutrijskim dobitkom ili nasljedstvom. Poznati su slučajevi u kojima su objavljeni lažni oglasi za posao nakon čega bi namamljene žrtve uplaćivale pristojbe za pohađanje tečajeva, nepostojeće ispite ili izdavanje dozvola. Obično se u ovakvom tipu prijevara žetvama navodi rok do kojega moraju ispuniti svoju financijsku obvezu te da će, ako to ne učine u roku, propustiti dobitak ili priliku. Žrtve najčešće budu u nekoliko navrata tražene novac. Ako pošalju jednom, uskoro će pojaviti objašnjenje zašto je potrebna nova uplata, a nakon nje još jedna… sve dok prevarena osoba ne shvati da je namagarčena.

Politički disidenti ne šalju nasumična pisma

Hrvatska policija je pak upozorila na takozvana nigerijska pisma koja koriste isti princip kao i prijevare s nepostojećim nasljedstvom. “Na prvu ruku, riječ je o odličnoj ‘poslovnoj ponudi’ koju šalju, primjerice, razni sadašnji ili bivši dužnosnici afričkih zemalja tražeći pomoć pri transferu novčanih sredstava, obavezno značajnijih iznosa, koja su ostala na njihovim računima kada su ih otjerali s vlasti ili iz zemlje, a naravno uz primamljivu naknadu od 20 do 35 posto iznosa sa njihovog računa u trenutku kada novac ‘sjedne’ na pomagačev račun”, navodi policija.

Takozvani afrički dužnosnici do imena potencijalnih žrtava dolaze iz raznih izvora, odnosno medija, poslovnih časopisa, internet stranica i slično. Usredotočuju se na pojedince, a ne na tvrtke, jer na taj način izbjegavaju složenije procedure pri ugovaranju mogućeg posla. Pisama je uvijek više, u prvom se traži pomoć i osobni podaci te podaci o banci i bankovnom računu, a u ostalima se dogovaraju detalji samog transfera.

 “Osobi koja nasjedne na takvu vrstu ‘pomoći’ nudi se određeni postotak tih sredstava, kao naknada za obavljanje usluge transfera novca. No, transfera novca ustvari nema, a žrtve se navuku da u ime taksi ili sličnih davanja plaćaju znatne iznose ne bi li se, kao, olakšalo isplaćivanje spomenute naknade. Primjerice, prevarant predloži da doputuje u zemlju pomagača kako bi dogovorili detalje. S obzirom da mu je račun blokiran i nema dovoljno novca za taj put i dodatne troškove, logičan slijed događaja jest da pomagača zamoli i za pomoć u vezi tih ‘sitnica’. Ukoliko pomagač, željno iščekujući dobivanje naknade, pošalje novac za, recimo, avionsku kartu i vizu, tzv. afrički dužnosnik mu se više neće javiti, jer je dobio upravo ono što je od samog početka i htio”, objašnjavaju u MUP-u. Neodgovaranje i brisanje takvih poruka najbolji je način zaštite i kod ove vrste prijevare.

Kako izbjeći nevolje?

Policija savjetuje da nikada ne otkrivate svoje bankovne detalje nepoznatim osobama te da nikada ne plaćate nikakve pristojbe unaprijed. Budite svjesni da osobe koje vam preko društvenih mreža ili e-mail poruka nude poslovne prilike ili nasljedstvo – ne postoje. Ako vam stigne upozorenje da ste dužni novac za neku robu ili uslugu, dobro razmislite jeste li dužni; i ako jeste, komu ste dužni. Ne nasjedajte na pritisak da uplatu morate obaviti odmah. Pravi odvjetnici ili agencije neće vas tražiti plaćanje unaprijed; bilo da se radi o nasljedstvu ili sjajnoj poslovnoj prilici.

Ovaj prilog objavljen je u sklopu projekta “Novo vrijeme”. Projekt je sufinancirala Europska unija sredstvima Europskog socijalnog fonda. Sadržaj priloga isključiva je odgovornost Udruge Hoću stranicu.
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.