Prati nas

Vijesti

Konačno!

Uvodi se obavezan zatvor za obiteljske nasilnike, ukida se mjera zabrane prilaska

Po uzoru na obiteljske odjele, predložit će se specijalizacija sudaca za kaznena djela povezana s nasiljem u obitelji i nasiljem nad ženama. Ti bi se suci licencirali na pet godina, a rad na tim predmetima posebno bi se pratio, najavljuje Ministarstvo.

Objavljeno

|

foto: Marcus Ashraff/Scopio

Nakon nedavna dva slučaja brutalnog nasilja nad ženama u Gospiću i Novskoj, Ministarstvo pravosuđa priprema radikalan zaokret u sankcioniranju obiteljskog nasilja. Neovisno o tome kakvi su stavovi, razmišljanja i procjene tužitelja ili sudaca koji odlučuju o pritvoru, u svakoj situaciji koja upućuje na opasnost od ponavljanja djela nasilnika će morati poslati iza rešetaka, doznaje Jutarnji list.

Mjera opreza poput one zabrane prilaska, koja je bila izrečena i nasilniku u Gospiću i onom u Novskoj, a koja se izriče kao zamjena za istražni zatvor, više se ne bi mogla izreći u slučajevima nasilničkog kaznenog djela, kada je osnova za izricanje opasnost od ponavljanja kaznenog djela.

“Ako postoji opasnost da će nasilnik ponoviti kazneno djelo, onda on predstavlja opasnost za žrtvu, ali i za društvo, stoga ne bi trebao biti na slobodi”, kažu u Ministarstvu pravosuđa, koje osniva radnu skupinu za izmjene Zakona o kaznenom postupku, Kaznenog zakona, Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, Zakona o sudovima i Sudskog registra te Sudskog poslovnika. Izmjene će biti gotove do kraja godine i uputiti se u savjetovanje sa zainteresiranom javnošću.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.