Prati nas

Vijesti

500 kuna

Hrelja o najnižim mirovinama: ‘To se ne može mijenjati!’ Komentirao je i saborske mirovine

‘Većina smatra da će svi saborski zastupnici dobiti saborske mirovine, a to nije tako’, rekao je Hrelja.

Objavljeno

|

Silvano Hrelja hvali Plenkovića.
Silvano Hrelja

Silvano Hrelja, saborski zastupnik Hrvatske stranke umirovljenika komentirao je u programu N1 televizije najniže mirovine koje se isplaćuju u Hrvatskoj.

“Imate mirovine od 500 kuna. To su neke stare poljoprivredne ili invalidske mirovine od 1999. godine. To se ne može mijenjati, može se samo na to nadograditi socijalu. Ima ih negdje oko par tisuća koji su niske mirovine. Tu mirovinski sustav ne može pomoći, mirovine dajemo po određenim pravilima, usklađivanjem se one reguliraju, ali nedostatak staža, uplatu doprinosa ne može nitko nadomjestiti”, rekao je Hrelja.

Najviša je mirovina, dodaje, limitirana koeficijentom 3,8. “Znači, ako je prosječna mirovina 3.200 kuna, najveća može biti 3,8 puta veća. Ona je otprilike 290 kuna puta godine staža i ovisi koliko godina staža ima. Različita je ako imate 45 godina staža ili 35 godina, i jedna i druga može biti najviša. Nema jedinstvene najviše, ima samo ograničenje koliko je najviše 290 po godini staža. Na kraju može iznositi i 11 – 12 tisuća kuna radničke mirovine”, rekao je Hrelja.

Što se tiče saborskih mirovina, njih mogu koristiti samo oni koji su bili zastupnici prije šestog saziva Sabora, jer je koalicijska vlada 2011. godine to ukinula. “Većina smatra da će svi saborski zastupnici dobiti saborske mirovine, a to nije tako”, rekao je Hrelja.

Podsjetimo, Hrelja je u srpnju najavio da će se nakon aktualnog saborskog mandata povući u mirovinu. Iako ima pravo na povlaštenu saborsku mirovinu, tvrdi da iz moralnih razloga to neće iskoristiti, nego će ići u svoju običnu radničku mirovinu stečenu na temelju 44 godine staža. Mirovina će mu, otkrio je, biti tek nešto malo niža od povlaštene dužnosničke koja prije usklađivanja prosječno iznosila oko 10.000 kuna.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.