Prati nas

Vijesti

Politika

Iz sabornice: Europski umirovljenici se vraćaju s odmora, a naši razmišljaju o deset deka mortadele

Vrlo vjerojatno standard umirovljenika se neće poboljšati, nego ako budemo sretni bit će na onoj razini kako je i do sad, stav je saborske oporbe.

Objavljeno

|

Pomoć za umirovljenike u Splitu.
foto: Marco Maisano/Scopio

Vladajući i oporba u Saboru su podržali izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju kojima će se povećati obiteljske mirovine. Oporba, unatoč podršci, poručuje da je povećanje, zbog inflacije, nedovoljno i da se neće osjetiti kao porast standarda umirovljenika.

Prema riječima ministra mirovinskog sustava Marina Piletića (HDZ), 23. rujna imali smo milijun i 640 tisuća mirovinskih osiguranika, a omjer broja umirovljenika i osiguranika bio je jedan naprema 1,34. Prevedeno, četiri radnika rade za mirovine tri umirovljenika.

Izrazivši zadovoljstvo predloženim izmjenama zakona, Silvano Hrelja (Klub HNS, HSU i nezavisnih zastupnika) naveo je da će njima i 80.000, pretežito žena, koje nemaju svog staža, dobiti deset posto povećanje obiteljskih mirovina s prvom isplatom u veljači iduće godine, jer će zakon stupiti na snagu 1. siječnja 2023. godine. Također, između 150.000 i 170.000 osoba će, uz svoju mirovinu, dobiti i 27 posto pripadajuće obiteljske mirovine preminulog bračnog partnera/partnera. Hrelja je kazao i da će od 1. siječnja 2023. godine 278.000 korisnika najniže mirovine dobiti povećanje od tri posto.   

“Vrlo vjerojatno standard umirovljenika se neće poboljšati, nego ako budemo sretni bit će na onoj razini kako je i do sada – a to je na žalost razina granice siromaštva ili čak i ispod nje”, upozorio je Marijan Pavliček (Klub Hrvatskih suverenista).

Zvomir Troskot (Klub Mosta) smatra kako nam je mirovinski sustav neodrživ jer je, zbog negativnih demografskih trendova, vidljivo da Hrvatska na ovakve mirovinske pritiske, koji će doći u budućnosti, neće moći reagirati da bi “uspjela nahraniti sve potrebe koje mirovinski sustav ima”.

“Tužno, poražavajući, sramotno”, poručio je Marin Lerotić (Klub IDS-a) koji kaže da je povećanje već pojelo poskupljenje energenata pa „naši umirovljenici razmišljaju o deset deka mortadele, dok se europski vraćaju s jesenskog odmora i planiraju zimovanje“.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.