Prati nas

Mozaik

Mora li se?

‘Jesam li nepristojna, ako ne obiđem grobove svojih voljenih?’

Obilazimo li grobove zbog sebe, zbog pokojnika ili zbog drugih koji bi nas mogli osuđivati?

Objavljeno

|

Zašto na Sve svete idemo na groblja?
foto: Goran Horvat/Pixabay

U crkvenoj godini i tradicijskoj kulturi blagdan Svih svetih današnje značenje dobio je u razdoblju od IX. do XI. stoljeća, a običaj obilaženja grobova na Dušni dan i Sve svete nastao je tek u 20. stoljeću.

Pri blagovanju obrednim se postupcima obraćalo pokojnicima, za njih se na grobovima ostavljala hrana ili se kroz noć u kući ostavio prostrt stol s jelom i pićem (ili samo pićem). Danas običajno odlazimo na groblja kako bismo položili cvijeće i zapalili svijeće, što mnogi smatraju svojevrsnom kulturološkom zapovijedi i iskazivanjem poštovanja prema precima.

No postoje ljudi koji nisu skloni ritualno odlaziti na groblja. “Jesam li nepristojna, ako ne obiđem grobove svojih voljenih?” Pitanje je to koje je jedna čitateljica postavila na forumu Quora. U nastavku donosimo nekoliko osobnih komentara sudionika rasprave.

“Dat ću vam neprofesionalan, potpuno ljudski odgovor: ako želite obići grobove, samo naprijed. Ako ne želite, nemojte! Oni nisu tamo. Neće komunicirati s vama. U svom sadašnjem stanju pokojnici su dosadni. Posjet grobu je tako jednostran. Puno je veće zadovoljstvo posjećivati ljude s kojima možete podijeliti priče o voljenoj osobi.”

“Ima onih koji misle da je nepristojno ne obići grobove, ali po meni nije. Izgubio sam brata prije 12 godina i jednom sam bio na njegovu grobu. Rečeno mi je da je to sramotno, ali znam da on nije tamo. Da jest, družio bih se s njim svaki dan, ali ono što smo pokopali bila je samo prazna ljuštura čovjeka. On živi u našim srcima, a ja ga tamo svakodnevno posjećujem. Ako me njegov duh može čuti ili osjetiti na bilo koji način, on zna koliko često mislim na njega i koliko ga volim. Ni nama ne koristi vidjeti malo kamene ploče i trave na groblju. Ali, ako vam to čini dobro, svakako učinite ono što morate učiniti.”

“Nepristojno? Prema komu? Posjećivanje grobova pokojnicima ne čini ništa dobro. Oni nisu tamo. Ako vjerujete u zagrobni život, oni su na nebu. Ako ne vjerujete u zagrobni život, otišli su da se više nikada ne vrate. Osoba koja može imati korist od posjete grobova ste vi. Učinite to, ako vas tješi. Inače, to radite samo zbog drugih koji bi vas mogli ogovarati.”

“Nije potrebno. Oni nisu tamo. Povremeno idemo kao obitelj kako bismo provjerili u kakvom su stanju nadgrobni spomenici. Planiram se kremirati kako ne bi bilo groba oko kojeg bih se netko trebao brinuti.”

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.