Prati nas

Vijesti

Novi model

Mijenja se ritam odvoženja otpada u Zagrebu, najavio gradonačelnik Tomašević

Radio Sljeme pak javlja da Čistoća smanjuje broj odvoza miješanog otpada na jedanput tjedno za 11 gradskih četvrti i Stupnik.

Objavljeno

|

foto: Sandro Bura

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević održao je tiskovnu konferenciju povodom podjele besplatnog komposta građanima koji obrađuju parcele 15 gradskih vrtova. Bila je to prilika i za odgovaranje na kritike u vezi prikupljanja otpada.

Naime, brojni građani primijetili su da se, zbog obaveznog odvajanja otpada, zatrpavaju kontejneri za plastiku i papir te traže da se isti češće prazne.  “Prvo ćemo smanjiti broj odvoza miješanog otpada na jednom tjedno u obiteljskim kućama koje imaju svoje kante na svojim parcelama. Istovremeno jednom tjedno krećemo na odvoz plastike i papira”, odgovorio je Tomašević dodavši da će izmjena krenuti već ovoga tjedna.

Čistoća pak javlja da smanjuje broj odvoza miješanog otpada na jedanput tjedno za 11 gradskih četvrti i Stupnik. Riječ je o četvrtima : Brezovica, Črnomerec, Donja i Gornja Dubrava, Gornji grad Medveščak, Novi Zagreb Istok i Zapad, Podsljeme, Podsused Vrapče, Sesvete, Trešnjevka Sjever i općina Stupnik. Tablicu s detaljnim popisom ulica i rasporedom odvoza možete preuzeti na ovoj poveznici.

Učestalost odvoza za preostalih 363.500 kućanstava u Gradu Zagrebu za sada ostaje ista. Plan je do početka sljedećega mjeseca za sve obiteljske kuće u Gradu Zagrebu uvesti odvoz miješanoga komunalnog otpada jednom tjedno. Radi se ukupno o 90.000 kućanstava, objavio je Zagrebački Holding.

“Rezultat je to povećanoga odvajanja otpada uslijed uvođenja novoga modela prikupljanja miješanoga komunalnog otpada. Name, većim odvajanjem se smanjuje količina miješanoga komunalnog otpada, zbog čega postaje moguće smanjiti učestalost njegovoga odvoza, prije svega za građane koji žive u obiteljskim kućama i imaju spremnike za otpad na vlastitim površinama. Resursi koji će se osloboditi ovim načinom odvoza miješanoga komunalnog otpada koristit će se za plastiku i papir, čiji odvoz će se postupno povećati po gradskim četvrtima, s jednom u dva tjedna na jednom tjedno”, pojasnio je Holding u priopćenju.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.