Prati nas

Vijesti

Stiže zima

Od mirovine otplaćuje hladnjak: ‘Računam na sina. Neće me pustiti da budem gladna’

Većina umirovljenika svoju cijelu mirovinu troši na hranu, lijekove i režije, ono što im ostane to je mizerno, oni preživljavaju iz dana u dan i zato ih svako malo vidite kako vade boce iz kontejnera u vašem susjedstvu.

Objavljeno

|

Kako se grijati preko zime?
Jela Glušac (screenshot: RTL)

Zelena energetska zadruga i Zaklada solidarna pokrenule su akciju “Umanjimo im brige”, za one iznad 65 godina, kojima bi, poput Jele, ova zima mogla biti jedna od najhladnijih, piše RTL.

Stari joj se hladnjak pokvario pa je morala kupiti novi. I škrinju. Zbog toga je digla kredit jer drugačije nije mogla i sada će dvije godine otplaćivati 700 kuna na mjesec. Od mirovine joj ostaje još 1000. “Računam na sina. Ne bi me valjda držao da budem gladna ali u ovoj situaciji da, bila bi gladna”, kazuje Jela Glušac, umirovljenica iz Zagreba.

Sin je na sebe preuzeo režije kaže, a ona kupila drva. Ove je godine nabavila pet metara, duplo manje no što joj treba da zagrije samo jednu prostoriju kao proteklih godina. Pa sada čeka da upali peć, koliko bude mogla izdržati – izdržat će, a u kuću hladnoća prodire sa svih strana. “Nisam više imala novaca. Još nije vrijeme za loženje”, govori Jela.

Oglas

Zelena energetska zadruga i Zaklada solidarna pokrenule su akciju “Umanjimo im brige”, za one iznad 65 godina, kojima bi, poput Jele, ova zima mogla biti jedna od najhladnijih. Od sakupljenog novca umirovljenicima s niskim primanjima kupit će pakete za uštedu vode i električne energije.

“Vrijednost paketa je 600 kuna. sadrži brtve za prozore i vrata, led žarulje i perlete za slavine. S jednim takvim paketom mogu uštedjeti i do 1.600 kuna na godišnjoj razini”, govori Kristina Lauš, voditeljica komunikacija Zelene energetske zadruge.

Mnogima je to puno. Jer 65 posto njih i službeno je siromašno, odnosno prima mirovinu ispod 3.038 kuna, koliko je prošle godine, iznosila linija siromaštva za samce. “Većina umirovljenika svoju cijelu mirovinu troši na hranu, lijekove i režije, ono što im ostane to je mizerno, oni preživljavaju iz dana u dan i zato ih svako malo vidite kako vade boce iz kontejnera u vašem susjedstvu”, govori Igor Knežević, tajnik Sindikata umirovljenika.

Zato su zahvalni za svaku kunu koju dobiju pa će se Jela veseliti i ovom paketu, ako ga dobije. Ali to nije dovoljno. Sindikat traži da im se više dignu mirovine. I da samo žive dostojanstvenije.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.