Prati nas

Zdravlje

Tužan penis, kratak život

Potvrdili znanstvenici: Stanje u gaćama pokazuje koliko dugo ćete živjeti

Ispitanici koji su patili od erektilne disfunkcije imali su 70 posto veću šansu od prerane smrti.

Objavljeno

|

Afrička šljiva gdje kupiti?
foto: BigStock

Svi znaju da je erektilna disfunkcija vrlo neugodna za svakog muškarca, ali nije toliko poznato da to stanje može utjecati i na životni vijek. Američki znanstvenici upozorili su kako muškarci s ovim problemom imaju 70 posto veću šansu da će kraće živjeti od ostalih. Iako mnogi misle da od ovog problema pate samo stariji muškarci, zapravo je čest i među onim mlađima, odnosno skoro 20 posto muškaraca mlađih od 40 godina ima ovaj problem, piše Večernji list.

Ovo stanje može voditi kardiovaskularnim bolestima koje povećavaju rizik od prerane smrti. Već je poznato kako je erektilna disfunkcija povezana s kardiovaskularnim čimbenicima rizika, uključujući hiperlipidemiju (nenormalno visoka razina masnoća u krvi, kolesterola i triglicerida), hipertenziju (visoki krvni tlak), pretilost, dijabetes i pušenje – objasnili su znanstvenici Sveučilišta Mississippi.

Do tog zaključka su došli nakon što su proučili podatke od 1790 muškaraca starih između 20 i 85 godina koji su sudjelovali u anketi. Ispitivanje nacionalnog zdravlja i prehrane 2003. i 2004. godine. Između ostalog, pitanja su pokrivala i detalje o erekciji. Te podatke povezali su krajem 2011. s podacima onih koji su u međuvremenu umrli i zaključili kako je erektilna disfunkcija snažna naznaka prerane smrti. Otkriveno je da je 557 sudionika ovog istraživanja imalo problema s erekcijom, a nakon gotovo osam godina, njih 244 je umrlo.

Kod njih 61 uzrok smrti bile su kardiovaskularne bolesti, 64 je preminulo od malignih neoplazmi, 12 od kroničnih respiratornih bolesti, a ostali zbog drugih uzroka. U obzir su uzeli dob, tjelesnu aktivnost, nacionalnost, opseg struka, dohodak itd. Na kraju su zaključili kako su ispitanici koji su patili od erektilne disfunkcije imali 70 posto veću šansu od prerane smrti.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.