Prati nas

Mozaik

Trick or treat

Pripremite slatkiše za djecu iz susjedstva, večeras je Noć vještica

Danas je ovaj običaj rasprostranjen na području Ujedinjenog Kraljevstva, Irske, Sjedinjenih Država, Kanade i Australije, no sve se više širi i na ostatak svijeta.

Objavljeno

|

foto: Pixabay

Trick or treat je tradicionalni običaj za Noć vještica za djecu i odrasle u nekim zemljama. Tijekom večeri 31. listopada djeca u kostimima hodaju od kuće do kuće tražeći poslastice izrazom trick or treat. U prijevodu, riječ je o prijetnji kojom djeca najavljuju vlasniku kuće da će izvesti neku malu psinu, ako ih ne počasti slatkišima.

Djeca se redom kostimiraju u neke “strašne likove”, poput zombija, vještica ili kostura. U nekim kulturama umjesto slatkiša daje se novac. A kako bi im pokazali da ih kod njih čekaju poslastice, neki ljudi na kuće stavljaju prigodne ukrase, lampione, izdubljene bundeve. Mogu ostaviti i upaljena svjetla na trijemu što poručuje djeci da su dobrodošla. Drugi pak jednostavno ostave poslastice pred vratima kako bi se djeca sama poslužila.

Dakako, riječ je i o svojevrsnoj igri u kojoj djeca pokušavaju “zastrašiti” vlasnike kuća, no nerijetko i vlasnici pripreme cijelu horor scenografiju kako bi zastrašili djecu. U slučaju da neki vlasnik zalupi vrata djeci pred nosom ili ih grubo otjera ne dajući im slatkiše, djeca mu se znaju osvetiti pjevanjem rugalica, omatanjem kuće toaletnim papirom, bučenjem…

foto: Danny Olsson/Scopiso

Povijest ovog običaja seže barem do 16. stoljeća i to na području Škotske i Irske. Postoje mnogi zapisi iz Škotske i Irske iz 19. stoljeća o ljudima koji su za Noć vještica išli od kuće do kuće u kostimima, recitirali stihove u zamjenu za hranu, a ponekad i naviještali nesreću tamo gdje nisu dobrodošli.

Danas je ovaj običaj rasprostranjen na području Ujedinjenog Kraljevstva, Irske, Sjedinjenih Država, Kanade i Australije, no sve se više širi i na ostatak svijeta. Također se snažno ukorijenio i na području Meksika. U sjeverozapadnom i središnjem Meksiku običaj se zove calaverita (lubanjica), a umjesto trick or treat, djeca pitaju: ¿Me da mi calaverita? (španjolski: Hoćeš li mi dati lubanjicu?), gdje je calaverita mala lubanja napravljena od šećera ili čokolade.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.