Prati nas

Mozaik

Trick or treat

Pripremite slatkiše za djecu iz susjedstva, večeras je Noć vještica

Danas je ovaj običaj rasprostranjen na području Ujedinjenog Kraljevstva, Irske, Sjedinjenih Država, Kanade i Australije, no sve se više širi i na ostatak svijeta.

Objavljeno

|

foto: Pixabay

Trick or treat je tradicionalni običaj za Noć vještica za djecu i odrasle u nekim zemljama. Tijekom večeri 31. listopada djeca u kostimima hodaju od kuće do kuće tražeći poslastice izrazom trick or treat. U prijevodu, riječ je o prijetnji kojom djeca najavljuju vlasniku kuće da će izvesti neku malu psinu, ako ih ne počasti slatkišima.

Djeca se redom kostimiraju u neke “strašne likove”, poput zombija, vještica ili kostura. U nekim kulturama umjesto slatkiša daje se novac. A kako bi im pokazali da ih kod njih čekaju poslastice, neki ljudi na kuće stavljaju prigodne ukrase, lampione, izdubljene bundeve. Mogu ostaviti i upaljena svjetla na trijemu što poručuje djeci da su dobrodošla. Drugi pak jednostavno ostave poslastice pred vratima kako bi se djeca sama poslužila.

Dakako, riječ je i o svojevrsnoj igri u kojoj djeca pokušavaju “zastrašiti” vlasnike kuća, no nerijetko i vlasnici pripreme cijelu horor scenografiju kako bi zastrašili djecu. U slučaju da neki vlasnik zalupi vrata djeci pred nosom ili ih grubo otjera ne dajući im slatkiše, djeca mu se znaju osvetiti pjevanjem rugalica, omatanjem kuće toaletnim papirom, bučenjem…

Oglas

foto: Danny Olsson/Scopiso

Povijest ovog običaja seže barem do 16. stoljeća i to na području Škotske i Irske. Postoje mnogi zapisi iz Škotske i Irske iz 19. stoljeća o ljudima koji su za Noć vještica išli od kuće do kuće u kostimima, recitirali stihove u zamjenu za hranu, a ponekad i naviještali nesreću tamo gdje nisu dobrodošli.

Danas je ovaj običaj rasprostranjen na području Ujedinjenog Kraljevstva, Irske, Sjedinjenih Država, Kanade i Australije, no sve se više širi i na ostatak svijeta. Također se snažno ukorijenio i na području Meksika. U sjeverozapadnom i središnjem Meksiku običaj se zove calaverita (lubanjica), a umjesto trick or treat, djeca pitaju: ¿Me da mi calaverita? (španjolski: Hoćeš li mi dati lubanjicu?), gdje je calaverita mala lubanja napravljena od šećera ili čokolade.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.