Prati nas

Mozaik

Govor mržnje

Dio mladih sanjari o oduzimanju prava glasa umirovljenicima: ‘Nepismeni su i siromašni’

Svatko tko misli da ljudima koji su cijeli život krvarili, radili i mučili se u ovoj državi treba oduzeti temeljno demokratsko pravo je monstrum i psihopat, stoji u jednom odgovoru na pokrenutu temu.

Objavljeno

|

Jesam li prestara za
foto: BigStock

Starost nije za slabiće, rečenica je koju često izgovaraju oni koji uspješno stare pokušavajući ilustrirati da starenje pred čovjeka stavlja brojne prepreke. Nažalost, često su te prepreke stvar međugeneracijskog nerazumijevanja, izostanka empatije pa čak i brutalnog govora mržnje prema kojem su starije osobe tek puki balast zbog kojeg hrvatsko društvo tone.

Zoran prikaz toga je i tema pokrenuta na društvenoj mreži Reddit, koju najviše koriste mladi, pod naslovom “Biste li umirovljenicima oduzeli pravo glasanja i zašto?” Nesumnjivo, riječ je o primjeru internetskog egzibicionizma, no teze ponovljene u toj raspravi čujemo svakodnevno i u “stvarnom” životu.

Evo kako je sve to u svojoj glavi posložio pokretač rasprave: “Potaknut dosadom, razmišljao sam malo o glasačima. Što se tiče Hrvatske, ne bih im oduzeo zastupnike, ali im ne bih ni dao da glasaju na izborima. Njih se ne tiče budućnost države. Ako nemaju glas, mogli bi se žaliti još više. To im je najdraži hobi. Umirovljenici ne zarađuju novac, tako da nema ni poreza na dohodak od njih. A i u potpunosti su izgubili dodir sa modernim svijetom.” To je gotovo vjeran prijepis mrziteljskog statusa u koji smo intervenirali isključivo na razini pravopisa i gramatike.

“Drže HDZ i SDP iznad vode”

Očekivano, ovakva je početna teza naišla na odobravanje dijela komentatora. “Da, jer su umirovljenici klasa koja drži HDZ i posebno SDP iznad vode. Te stranke nemaju glasače mlađe od 65 godina. Čak i ako bih riskirao da pobjede stranke i politički smjerovi koji mi nisu dragi, prihvatio bi taj rizik da se oslobodimo duopola“, napisao je jedan komentator.

“Da! Morbidno je da penzići kroje mladima sudbinu. Plus, puno penzića nema ni srednju školu, često su socijalni slučajevi…”, dolio je gorivo na vatru predrasuda drugi, a treći je tek jednoredno dodao: “Da. Kratko i jasno. Njih 99 posto glasa za HDZ principom mišićne memorije.”

Zašto ne zabraniti glasanje pokretačima glupih rasprava?

Ohrabrujuće, ipak je puno više sudionika ove rasprave koje je zgrozio takav prijedlog. “Koja je to arogancija da neki debil s Reddita od 20 god ima pravo glasa, a umirovljeni profesor ili doktor ne? Nije me strah umirovljenika, nego novih generacija s ovakvim umobolnim idejama”, stoji u jednoj objavi.

“Zašto stati samo na oduzimanju prava glasa? Zašto im ne bi oduzeli pravo da odlučuju kome će dati svoje nasljedstvo, što se to njih tiče kad budu mrtvi?” sarkastično je dopisano u jednom odgovoru uz nastavak: “Nisi ni ti plaćao porez na dohodak dok si se školovao, već si bio na teret društvu. Hoćemo li onda uvesti da svi ljudi koje ne plaćaju porez nemaju pravo glasa?“

Jedan komentator osvrnuo se kapital koji su stariji ostavili društvu: “Svatko tko misli da ljudima koji su cijeli život krvarili, radili i mučili se u ovoj državi treba oduzeti temeljno demokratsko pravo je monstrum i psihopat.”

“Ne. Oni su građani i familija, isto kao i ti. Oni su radili većinu svog života i tako pridonijeli državi i nama, a ne mora se ni spomenut kako su se mnogi borili i ginuli u ratovima. Oni su zaslužili svoje pravo na glas. Ne samo zato što su se rodili, već i godinama rada. Ne znam niti jednog umirovljenika kojeg nije briga za budućnost, a da glasa”, stoji u jednom komentaru.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.