Prati nas

Mozaik

Život

Gasi se posljednja parna pekara u Zagrebu; vlasnik: ‘Žao mi je, ali nema druge’

‘Čovjek je kupio parcelu, a mene je isplatio. Sve će se rušiti, a ja se selim u Novi Zagreb gdje sam kupio stan’, kaže Trajković.

Objavljeno

|

Miroslav Trajković (foto: Sandro Bura)

Posljednja parna pekara u Zagrebu uskoro će zauvijek zatvoriti svoja vrata. To je potvrdio i njen vlasnik Miroslav Trajković (74).

“Istina je. Čovjek je kupio parcelu, a mene je isplatio. Sve će se rušiti, a ja se selim u Novi Zagreb gdje sam kupio stan”, kaže Miroslav. Žao mu je, dodaje, što se tradicija gasi, ali nema druge.

“Nemam druge. Posao je od potresa pao za 50 posto, puno ih se raselilo, pa i umrlo. Ovo mi je bila šansa. Radiona je vraćena vlasniku jer je bila nacionalizirana, ja gore imam samo stan”, kaže Trajković.

O njegovoj smo pekarnici pisali u ožujku ove godine. Naime, kruh i peciva koja do 1. siječnja 2023. ovdje možete kupiti, ispečena su u posljednjoj parnoj peći na drva koja postoji u gradu.

Peć, koja zauzima čitavu prostoriju, sastoji se od više od 9.000 cigala, i dok su u jednoj sobi zidna vrata kroz koja se proizvodi stavljaju na pečenje, vatra se loži u drugoj prostoriji s one strane zida.

“Ovo je originalna parna peć. Tamo negdje oko ’45. godine se puno gradilo takvih peći, a poslije su došle plinske peći pa na lož ulje i onda na struju. Ovo je zadnja takva na drva”, kazao nam je tada Trajković.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.