Prati nas

Vijesti

Zločinačka organizacija

Progovorile su žrtve bande koja je pljačkala umirovljenike: Sve su nam uzeli!

Kako bi prevarili umirovljenike, kriminalci su organizirali lažni call centar. Žrtvama su se predstavljali kao bankari i policajci koji su ušli u trag lažnom novcu.

Objavljeno

|

Banda pljačkala penzinere
Ljubica Borojević (screenshot: RTL)

Predstavljali su se kao policajci, a onda je po njih došla prava policija. Uhićena je banda od 11 muškaraca i šest žena. U manje od 2 mjeseca opljačkali su 27 starijih osoba. Žrtve su tražili nasumice iz telefonskog imenika, javlja RTL.

Pretresom kuće, osim velike količine novca u domaćoj i stranoj valuti, policija je pronašla nakit, oružje, uređaje za ometanje signala, mobitele i SIM kartice. Novac, kako sumnjaju istražitelji, krali svakodnevno. Među prevarenima i bračni par iz Zagreba. Sve je počelo telefonskim pozivom žene koja se predstavila kao djelatnica iz banke.

“Ja poklopim slušalicu telefona, i ja joj velim da nemamo što razgovarati, ona mene pita zašto sam poklopio slušalicu? Zato, jer ja nemam što s vama o tome razgovarati. I poslije ona opet zove i kaže: Dajte mi gospođu! I ja sam je dao njoj”, ispričao je Gojko Borojević iz Zagreba.

Ljubica je nasjela na priču da je sva ušteđevina koju ima krivotvoren novac, i da ga je potrebno zamijeniti. “Povjerovala sam da je to istina, da je banka mene prevarila. Veli moja kćer: Ne može tebe banka prevariti mama, ne može tebe banka prevariti”, rekla je Ljubica Borojević iz Zagreba.

Lažna bankarica najavila je dolazak lažnog policajca koji će od njih preuzeti i zamijeniti novac. “Kad je došao na vrata tražio sam ga papir. Kazao mi je da on nema nikakvog papira te da je policajac, pokazao je značku. Rekao sam ženi da mu ne daje novce, a ona mu je dala čitavu šaku. Zgrabio je novac i kidnuo odmah”, priča Gojko Borojević.

Tako su u manje od pet minuta ostali bez cijele životne ušteđevine. “2.300 eura ukupno mi je ukradeno – i trebaju mi to vratiti, neka on proda auto i neka mi te novce vrati”, govori Ljubica.

U lancu prevara banda je koristila stotinjak telefonskih brojeva, a policija je mozaik dokaza slagala prisluškujući telefonske razgovore. Druga žrtva iz Zagreba željela je ostati anonimna. Teško joj je povjerovati da je na takvu priču uopće nasjela.

“Kako me ona nazvala i prekinuli razgovor, on se već pojavio vratima, znači da je tu negdje bio. On je došao, uzeo novce i otišao. Išao je susjed za njim da će ga uloviti, međutim on je negdje ostavio auto i s autom je pobjegao, više ga nije bilo nigdje”, prepričava. Ukradeno joj je 3 tisuće eura.

“Loše se osjećam, i prevareno i nesretno. Ostala sam bez svega, da bar nešto dobijem od toga bila bih zadovoljna, samo bojim se da ništa od toga neće biti.”

Svima u kriminalnom lancu određen je istražni zatvor. Istražitelji još uvijek zbrajaju koliko su novca ukrali, a trenutačna se procjena o šteti penje na više od1,3 milijuna kuna.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.