Prati nas

Vijesti

Šuplje cijevi

Zagrepčanima poskupljuje voda, Tomašević: ‘Alternativa je da Vodopskrba ide u stečaj’

Istaknuo je da će u sljedećih pet godina uložiti dvije milijarde kuna u mrežu vodoopskrbe i odvodnje. To su četiri nova maksimirska stadiona ili četiri nove žičare.

Objavljeno

|

Tomislav Tomašević najavio je besplatnu žičaru za stanovnike Zagreba.
Tomislav Tomašević (foto: Sandro Bura)

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević obrazložio je najavu poskupljenja vode koje nas očekuje u 2023. godini. “Otkad smo došli na vlast vidjeli ste da više od godinu dana nije poskupila niti jedna komunalna usluga u Gradu Zagrebu unatoč financijskoj situaciji. Međutim, dalje se to više ne može rješavati kroz uštede i nužna su poskupljenja”, kazao je. Voda bi trebala poskupjeti 20 posto.

“Vodoopskrbna mreža je potpuno neadekvatna. Imamo 3500 km vodoopskrbne mreže. Imamo 2200 km cijevi za odvodnju. Istovremeno, 50 posto curi vode iz vodovodnih cijevi. Od 1. siječnja se mijenja i regulatorni okvir prema kojem će Vodoopskrba i odvodnja, kao i drugi vodovodi u Hrvatskoj, odsad plaćati po količini isporučene vode korisnicima, a ne po količini vode koju zahvaćaju na izvoru. To znači da ovih 50 posto gubitaka pada na trošak VIO-a. To se radi da bi se stimulirala ulaganja u vodoopskrbnu mrežu”, rekao je.

Istaknuo je da će u sljedećih pet godina uložiti dvije milijarde kuna u mrežu vodoopskrbe i odvodnje. “To su četiri nova maksimirska stadiona ili četiri nove žičare. To će biti uloženo kako ne bi dalje pucale i kako ne bi imali gubitke. Da bi se ta sredstva povukla iz EU fondova, mora se sufinancirati s 30 posto. Zato idu poskupljenja”, rekao je zagrebački gradonačelnik.

No što je s građanima koje je već pritisnula inflacija? “Što je alternativa, da VIO ide u stečaj? Ako rastu ulazni troškovi, moraju i cijene ići gore”, odgovorio je gradonačelnik.

O poskupljenju parkinga je rekao da se zapravo radi samo izjednačavaju cijene garaža s nadzemnim parkingom. Parkiranje u garažama trebalo bi koštati pet posto više nego do sada.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.