Prati nas

Vijesti

Štednja

Grijanje u zagrebačkim tramvajima samo kad temperatura padne ispod 5 stupnjeva

Procjenjuje se da je za smanjenje temperature grijanja za jedan stupanj ušteda oko pet do deset posto, a kako je u prostorima gradske uprave temperatura smanjena za dva do tri stupnja, minimalne uštede bit će oko 15 posto.

Objavljeno

|

Zašto se ne griju tramvaji?
foto: Sandro Bura

Iako su temperature zraka oko nule, većina javnih prostorija grijat će se na 21 Celzijev stupanj, javlja Jutarnji list. Negdje će one, dakako, biti i niže, a svaki bi manji stupanj trebao dovesti do uštede energije od pet do deset posto. Svjetla će se ranije gasiti, prozori manje otvarati, a dogrijavanje je strogo zabranjeno.

Toplinu na sjedalima starih ZET-ovih tramvaja putnici će sada moći osjetiti jedino kad vanjska temperatura padne ispod 5 Celzijevih stupnjeva, što se za zimogrozne u ovim hladnijim uvjetima čini kao pravi luksuz. Mjere su to štednje energenata u Zagrebu koje je uzrokovala globalna situacija – rat u Ukrajini i porast cijena energenata.

Iz Grada su Jutarnjem otkrili da prate sve smjernice EU i Vlade te da su grijanje u objektima gradske uprave ograničili na preporučenih 21 Celzijev stupanj. Dali su zaposlenicima uputu i da provjetravanje prostorije svedu na minimum. Poslali su i detaljne naputke na adrese svojih ustanova. “Procjenjuje se da je za smanjenje temperature grijanja za jedan stupanj ušteda oko pet do deset posto, a kako je u prostorima gradske uprave temperatura smanjena za dva do tri stupnja, minimalne uštede bit će oko 15 posto”, napominju iz Grada.

Osim na plin, paze i na potrošnju struje. Zabranili su dogrijavanje prostorija električnim grijalicama i klimom. Struju štede i gašenjem računala te su, navode, maksimalno smanjili korištenje umjetnog svjetla. Ono se gasi čim je prostorija prazna i ne pali se ako u nju dopire dovoljno prirodnog svjetla.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.