Prati nas

Aktivno starenje

Tržište rada

HZZ otvorio online burzu rada za umirovljenike. Kako i zašto se vratiti na tržište rada?

Stručnjaci za tržište rada kažu da je za uspješan povratak ili ostanak važno utvrditi motiv te odgovoriti na pitanje: Treba li mi to i zašto

Objavljeno

|

foto: BigStock

Početkom studenog Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) otvorio je specijalizirani portal na kojem poslodavci mogu ponuditi radna mjesta umirovljenicima. Projekt je to koji je najavljen u rujnu a iza kojeg su tada stajali konkretni podaci: 1. kolovoza čak je 23.640 korisnika mirovine bilo zaposleno na pola radnog vremena, od toga 8.207 žena i 15.433 muškarca. Podsjećamo, i ranije je HZZ-ova online burza rada nudila poslove umirovljenicima, no bili su “na istoj hrpi” kao i poslovi za mlađe radnike. Novi sustav je pregledniji i lakši za korištenje umirovljenim osobama.

Prema dostupnim podacima, umirovljenici se najčešće zapošljavaju u djelatnostima trgovine na veliko i malo te popravka motornih vozila i motocikala, gdje ih je zaposleno 40.59, odnosno čak 17 posto od ukupnog broja zaposlenih umirovljenika. Slijede stručne znanstvene i tehničke djelatnosti, prerađivačka industrija, a tu su i administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti, građevinarstvo, djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane.

Ispostavilo se da postoji nekoliko razloga zašto ljudi razmišljaju o radu nakon umirovljenja. Među većim razlozima je dodatan stabilan prihod koji svakoga mjeseca podebljava mirovinski odrezak. Umirovljenici nerijetko tako zarađena sredstva ulažu u obnovu stambenog prostora, dok u nekim drugim državama taj novac rado troše na putovanja ili ljetovanja.

Posao uz to vraća umirovljenicima osjećaj identiteta, svrhe i životne rutine. Neki umirovljenici na tržištu rada nalaze društvenu interakciju, a neki jednostavno misle da je mirovanje samo za bolesne ljude. Osim toga, rad u mirovini može značiti i fokusiranje na neko profesionalno polje na kojem se osoba nije stigla ili nije imala prilike dokazati.

Istraživanja su pokazala da povratak na posao nakon umirovljenja, osobito nakon 65. godine, donosi niz zdravstvenih dobrobiti. To uključuje manju učestalost raznih kroničnih bolesti i sporiji pad kognitivnih sposobnosti. Da ne spominjemo smanjeni rizik od depresije kod starijih i drugih problema povezanih s usamljenošću.

Kako se vratiti na posao u mirovini?

Stručnjaci za tržište rada kažu da je za uspješan povratak ili ostanak važno utvrditi motiv te odgovoriti na pitanje: Treba li mi to i zašto? Nakon što osoba osvijesti svoje razloge za povratak na tržište rada, vrstu uloge koju želi i kada je svjesna problema s kojima bi se mogla susresti na tom putu, vrijeme je za plan.

Vještine

Ako umirovljenik želi pristupiti potpuno novom zanimanju u kojem mu je potreban određeni stupanj tehničkog znanja, tradicionalno učenje je prva i najbolja prilika. Vrijeme je za tečajeve, edukacijske programe specifične za industriju u kojoj želi raditi, stjecanje certifikata.

Među rijetkim dobrima koje je pandemija dala svijetu jest i procvat učenja na daljinu. U naprednijim zemlja je potpuno normalno cijeli studij odraditi preko interneta, no i u Hrvatskoj se dogodio napredak na tom polju. Online opcije su vrlo fleksibilne alternative i često omogućuju osobi rad vlastitim tempom. No postoje i drugi kanali za unaprjeđenje profesionalnih vještina ili njihovo osvježavanje. Ne treba propuštati vrijedne resurse kao što su bilteni temeljeni na industriji, knjige i publikacije, podcasti ili tematski YouTube kanali.

Osvijestiti komparativne prednosti

Stariji radnici su iskusni i upućeni u svoje područje. Možda trebaju malo osvježiti nove događaje, ali to je ništa u usporedbi s desetljećima iskustva na poslu. Budući da su toliko dugo u istoj industriji, znaju kako se nositi s velikim brojem različitih situacija. Osim toga, velike su šanse da su dobro savladali međuljudske vještine budući da su toliko vremena proveli u igri.

Životopis je i dalje važan

Sve ranije nabrojano i dalje valja staviti na papir, kratko i jasno. Puno je toga što umirovljeni profesionalac može nabrojati u životopisu, no relevantnost i jednostavnost su ključni. Valja krenuti obrnutim kronološkim redom i uključiti poslove koji najbolje odgovaraju onome što osoba želi raditi. U svakom slučaju, životopis ne bi trebao biti duži od dvije stranice.

Kako do posla?

Umrežavanje je jedan od najmoćnijih alata za pronalaženje novog posla bez obzira na godine. Ako je umirovljeniku cilj raditi nakon umirovljenja, trebao bi svima u svom krugu dati do znanja da traži novi izazov. Može razgovarati s obitelji, prijateljima i ponovno se povezati s bivšim kolegama i klijentima, ako su uopće izgubili kontakt.

Također možete obići industrijska događanja poput seminara, sajmova, otvorenih vrata. Profesionalne društvene mreže poput LinkedIna još su jedan izvrstan način za upoznati se s novim profesionalcima. Oni umirovljeniku, posebno u uvjetima manjka radnika na tržištu rada, mogu možda i najviše pomoći u traženju novog radnog mjesta.

Tko može raditi u mirovini?

Vlada je izmjenama i dopunama Zakona o mirovinskom osiguranju i Zakona o radu još jednom proširila mogućnosti rada za umirovljenike. Tako će od 1. siječnja moći raditi i primatelji obiteljske mirovine, a pravo rada na puno radno vrijeme uz pola mirovine prošireno je na puno radno vrijeme uz pola mirovine i na vatrogasce i djelatne vojne osobe umirovljene do 1. siječnja 1999. godine.

Ovaj prilog nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u okviru projekta “S godinama bolji – Aktivno i zdravo starenje”

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.