Prati nas

Vijesti

Standard

Plenković: Nema potrebe za dizanjem cijene vode, donosimo odluku

S prvim danom 2023. trebao se promijeniti regulatorni okvir za naplatu vode, no to će sad biti odgođeno.

Objavljeno

|

Dodatak za umirovljenike
Andrej Plenković, Knin 2020. (screesnhot: HTV)

Nakon što je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević najavio da će Zagrepčani iduće godine plaćati 20 posto skuplju vodu, premijer Andrej Plenković s današnje sjednice Vlade RH poručuje da to neće biti nužno.

“Danas na Vladi imamo niz važnih zakonskih prijedloga”, najavio je Plenković pa dodao da će jedan od takvih prijedloga biti odgoda primjene Uredbe za korištenje voda, čime će se omogućiti svim lokalnim jedinicama da ne bude potrebe za dizanjem cijena vode, osobito u velikih gradovima kao što su Zagreb i Split. “To je sve na tragu politike da držimo udar na građane na minimalnoj razini”, kazao je Plenković.

Podsjetimo, Tomašević je najavu poskupljenja najavio riječima: “Vodoopskrbna mreža je potpuno neadekvatna. Imamo 3.500 km vodoopskrbne mreže. Imamo 2.200 km cijevi za odvodnju. Istovremeno, 50 posto curi vode iz vodovodnih cijevi. Od 1. siječnja se mijenja i regulatorni okvir prema kojem će Vodoopskrba i odvodnja, kao i drugi vodovodi u Hrvatskoj, odsad plaćati po količini isporučene vode korisnicima, a ne po količini vode koju zahvaćaju na izvoru. To znači da ovih 50 posto gubitaka pada na trošak VIO-a. To se radi da bi se stimulirala ulaganja u vodoopskrbnu mrežu.”

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.