Prati nas

Mozaik

21. stoljeće

U Njemačko je otvoren prvi dućan bez blagajni i blagajnica: Uđeš, uzmeš i odeš

Ovu je tehnologiju Rewe testirao i u klasičnim trgovinama u Berlinu i Kölnu i čini se, kako je ministar rekao, da će redovi u trgovinama jednostavno postati stvar prošlost.

Objavljeno

|

Hoće li blagajnice imati sve nedelje neradne?
screenshot: Youtube

Sudeći prema zagrebačkim trgovačkim lancima, kupci preferiraju samoposlužne blagajne u odnosu na klasične blagajne s blagajnicama. Razlozi za to mogu biti razni; od činjenice da mnogi kupci zamjeraju blagajnicama grubo rukovanje kupljenim proizvodima preko toga da kupci žele na miru posložiti robu u vrećice i torbe do toga da neki preferiraju što manje interakcije s ljudima u svakodnevnoj rutini. No Nijemci su otišli korak naprijed!

U Münchenu je tako otvoren prvi dućan bez blagajni. Riječ je o potpuno autonomnom dućanu tvrtke Rewe čiji je prvi kupac bio bavarski ministar gospodarstva Hubert Aiwanger. Za kupovinu u ovom dućanu valja se prijaviti u aplikaciju, a kamere i senzori dućana snimaju što kupac stavlja u vrećice. Na kraju se novac skine s njegovog računa, brzo i bez da se roba skenirala na blagajni.

Ovu je tehnologiju Rewe testirao i u klasičnim trgovinama u Berlinu i Kölnu i čini se, kako je ministar rekao, da će redovi u trgovinama jednostavno postati stvar prošlost. A prošlost će, po svoj prilici, postati i mnoga radna mjesta u trgovačkim lancima.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.