Prati nas

Vijesti

Bravo!

Zagreb otkazao novogodišnji vatromet, dobrobit životinja i kvaliteta zraka su važniji

Vatromet ima negativne posljedice na zagađenje okoliša, uznemirava ljude i utječe na respiratorne i kardiovaskularne probleme te naročito izaziva panični strah i stres kućnim ljubimcima kao i slobodnim životinjama, posebno pticama.

Objavljeno

|

foto: Krista Mangulsone/Unsplash

Grad Zagreb uspio je pronaći način da se pridruži inicijativi niza gradova u Hrvatskoj, uključujući Rijeku, Osijek, Pulu, Zabok, Rovinj, Opatiju, Poreč, Čazmu, Samobor i Labin. Naime, Zagreb i nabrojani gradovi odustali su od vatrometa za doček Nove godine.

Umjesto toga, na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu sugrađani će u novu godinu ući uz šarene konfete, vizualne efekte, te bogati glazbeni program.
 
“Iako smo još prošli tjedan komunicirali da idemo s novogodišnjim vatrometom jer je on već bio ugovoren, ipak smo ovaj tjedan uspjeli pronaći drugo rješenje, zahvaljujući razumijevanju koje je ugovorena tvrtka pokazala, te joj se na tome zahvaljujemo”, naveli su iz Grada. Dodaju da će u novogodišnjoj noći gradonačelnik obići dežurne službe: sklonište za beskućnike, hitnu službu, vatrogasce, policiju, te sa sugrađanima dočekati Novu godinu na Trgu bana Jelačića.

Podsjetimo, udruga Prijatelji životinja je početkom prosinca poslala zamolbu Gradu Zagrebu i gradonačelniku Tomislavu Tomaševiću da se ozbiljno razmisli o pronalaženju alternativa tradicionalnom vatrometu u novogodišnjoj noći.

Zvuk vatrometa i eksplozija može izazvati kod životinja stanje šoka i izazvati ekstremni stres. Također smeta ljudima osjetljivima na buku, ponajviše onima s PTSP-om, a može pridonijeti i zagađenju zraka jer ispušta visoke razine ugljičnog dioksida. “Kako i sam Zagreb tijekom zimskih mjeseci bilježi veliko onečišćenje zraka, ispucavanje pirotehnike to stanje samo još pogoršava”, istaknuli su u dopisu Prijatelji životinja.

Iz Ureda gradonačelnika su odgovorili kako su svjesni da vatromet ima negativne posljedice na zagađenje okoliša, uznemirava ljude i utječe na respiratorne i kardiovaskularne probleme, te da naročito izaziva panični strah i stres kućnim ljubimcima kao i slobodnim životinjama, posebno pticama.

Također, svake godine tijekom proslava radi snažnih eksplozija vatrometa veliki broj kućnih ljubimaca panično bježi od svojih vlasnika, a hitne veterinarske ambulante zaprimaju velik broj životinja.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.