Prati nas

Show

Zdravko Čolić: U Jugoslaviji nisam smio slaviti Božić, vjerski praznici nisu imali odobrenje

Omiljen i danas, posebno kod ženske publike, Zdravko Čolić kaže da je publika uvijek zadovoljstvo, a prirodno je da ženska publika više prati pjevače, prema kojima oduvijek ima više simpatija.

Objavljeno

|

U Jugoslaviji se nije smio slaviti Božić
Zdravko Čolić (screenshot: HTV)

Nekadašnji miljenik Jugoslavije čija zvijezda nije potamnila ni nakon raspada te države, pjevač Zdravko Čolić, gostovao je u programu Hrvatske televizije gdje je najavio božićne koncerte u Zagrebu. Naime, U Areni Zagreb nastupa 26. i 27. prosinca i to u pratnji simfonijskog orkestra.

Bila je to prilika da progovori i o bivšoj državi u kojoj je obilježavanje vjerskih blagdana bilo nepoželjno u onim obiteljima čiji su članovi radili u državnoj službi ili su imali ambicije biti rukovoditelji, političari ili osobe koje oblikuju društveni život. Nausprot tomu, prešutno prakticiranje vjere odobravalo se mahom “običnom” neupravljačkom radništvu i dijelu manje ambiciozne inteligencije.

“Dok sam bio dijete, u ono vrijeme socijalizma, moj otac je radio u policiji. U državnom poslu nije se smjelo ništa slaviti. Ni Uskrs, ni Božić, ni Bajram. To je sve bilo zabranjeno. Iz djetinjstva nemam te božićne radosti”, kazao je ovaj pjevač rođen u Sarajevu 1951. godine, navodeći da se umjesto Božića kitila jelka za proslavu Nove Godine.

“Ti vjerski praznici nisu imali odobrenje. Kasnije kada je sve to krenulo to drugim putem, svatko je to obilježavao na svoj način. Danas svatko ima pravo slaviti ono što hoće i voli”, zaključio je.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.