Prati nas

Vijesti

Standard

Cijene luduju, trgovci najavili nova poskupljenja, frizeri poskupjeli jer su im kovanice ‘problem’

Objavljeno

|

Kad će se isplatiti novi energetski dodatak?
foto: Victoriano Izquierdo/Unsplash

Društvene mreže zatrpane su komentarima potrošača koji uspoređuju cijene osnovnih životnih artikala prije i nakon ulaska u eurozonu. Nesumnjivo, velik dio trgovaca poskupio je artikle zaokruživši cijene u eurima naviše, što je potaknulo raspravu između Vlade, trgovaca i građana.

Posebno je bizarno objašnjene Ivone Obrić iz Ceha frizera, kozmetičara i pedikera Rijeka koja je za Novu TV zaokruživanje cijena u eurima objasnila uz evidentan smijeh u kameru. “Cijene su prilagođene tako da nema baš previše kovanica jer bi nam to radilo problem zbog bankomata, zato što oni ne primaju kovanice. Nešto je otišlo gore, nešto dolje, ali je sve u svemu postignuta je nekakva najzlatnija sredina“, rekla je Obrić. S klijentima zbog toga, kaže, nema problema. “Imamo dobre klijente”, objasnila je.

“Komentar građana u velikoj je mjeri promašen. Većina poskupljenja ne događa se zbog uvođenja eura. Poskupljenja su se dogodila i prije, u zadnjem kvartalu prošle godine, i nastavit će se u prvom kvartalu 2023. zbog svih troškova koji je pogodio sektor trgovine”, rekao je za Novu TV Denis Čupić, predsjednik Udruge trgovine i logistike.

“Treba napomenuti da s krajem prošle godine završavaju terminski ugovori za struju. Iako ove mjere koje je Vlada donijela jesu ublažile rast cijena energenata, većini trgovaca su računi koje su dobili u 12. mjesecu, a posebno oni koje će imati u narednim mjesecima nekoliko puta veći nego što su bili prije. Krajem ograničenja cijena u četvrtom mjesecu bit će još i veći. S druge strane, vidjeli smo da je većina gradova za pet posto povisila cijene parkinga, a nismo vidjeli da se upire prstom u gradonačelnike”, dodao je Čupić.

Istovremeno je Martin Evačić, predsjednik Udruge trgovina pri HUP-u, u programu N1 televizije objasnio zašto je do udara na standard došlo te je najavio i nova poskupljenja.

“Mi se nemamo zbog čega urazumiti. Vladi ćemo idući tjedan dostaviti najavu preko 40 novih cjenika. Do porasta cijena nije došlo dizanjem marži trgovaca nego zbog inflatornih pritisaka, zbog rasta sirovina i energije, zbog porasta troškova proizvodnje, a od 1.2. imamo najavu preko 40 novih cjenika”, rekao je te dodao: “To nisu onakva povećanja kakva su bila u prvom valu ali opet su povećanja. Vlada i Ministarstvo gospodarstva bi trebali provjeriti naše marže i cjenike koje smo dostavili i zajedno s nama i proivođačima sjesti i razgovarati o tome tko može izdržati teret novih troškova, a ne da se trgovci prikazuju kao netko tko je dizao cijene”, kazao je Evačić.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.