Prati nas

Vijesti

Neželjeni podstanari

Dom za starije u Dubrovniku pun je stjenica već odavno, sad imaju problem i s grijanjem

Znamo da je tamo bio problem s liftom, ali o tim stjenicama u Dubrovniku slušamo već ne znam koliko, očito je stara jezgra puna stjenica, kažu iz Sindikata zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi Hrvatske.

Objavljeno

|

Stjenice u domu umirovljenika
screenshot: Google maps

Problemi s grijanjem, stjenicama, poplave i nedostatci na liftu – samo su neke od točaka o kojima se raspravljalo na sjednicama Upravnog vijeća dubrovačkog Doma za starije i nemoćne, prema dokumentima koje je Jutarnji list dobio na uvid.

Konkretno, u prosincu se diskutiralo o poduzetim mjerama po pitanju stjenica i problemu s klimatizacijom Doma, a stjenice se zatim ponovno pojavljuju u dokumentu iz siječnja. Uz njih se spominju i novi problemi – grijanje korisnika, moguća poplava u Thermotherapiji uslijed velikih kiša i nedostatci na liftu u Thermotherapiji.

Kako bi detaljnije istražili navedene probleme, Jutarnji je kontaktirao Marinu Sambrailo, ravnateljicu Doma. Odgovorila je kako rješavanje navedenih problema uz sve poduzete mjere, iziskuje vrijeme kao i potrebna novčana sredstva. “Želim Vas upoznati da su se sve potrebne radnje poduzele na vrijeme i da su neki od navedenih problema u procesu rješavanja istih”, napisala je.

Iz Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike odgovorili su da je u svibnju 2021. godine proveden redoviti inspekcijski nadzor u spomenutom Domu, kojim su utvrđene nepravilnosti u ocjenjivanju stručnih radnika, a rješenjem inspektora donesena je mjera za otklanjanje istih.

Zatim, tijekom 2022. godine provedena su četiri izvanredna inspekcijska nadzora u izdvojenoj poslovnoj jedinici Thermotherapije. “Po provedenim nadzorima donesena su rješenja s mjerama i rokovima izvršenja, a odnose se na usklađivanje prostornih uvjeta i opreme, zapošljavanja radnika, kao i na unapređenje skrbi kroz specijalističko-konzilijarnu zdravstvenu zaštitu”, odgovorili su.

“Znamo da je tamo bio problem s liftom, ali o tim stjenicama u Dubrovniku slušamo već ne znam koliko, očito je stara jezgra puna stjenica”, kažu iz Sindikata zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi Hrvatske.

Iako su već upozoravali na taj problem zbog kojeg bi trebalo korisnike iseliti i sve renovirati, situaciju komplicira činjenica da ih se nema gdje premjestiti. Kako kažu, zaposlenici domova su im objašnjavali da ih se većina bori sa stjenicama. “To su stare zgrade i oni to dezinficiraju, ali sad koliko to pomaže, ne znamo”, zaključili su.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.