Prati nas

Mozaik

Pogrebne prakse

Kompostiranje tijela umrlih sve je popularnije, odobrila ga je i savezna država New York

Recept uključuje mješavinu drvene sječke, lucerne i slame od koje se formira čahura u kojoj će se truplo razgraditi.

Objavljeno

|

Kako se kompostiraju mrtvi?
foto: Olson Kundig

Kompostiranje umrlih sve je popularnije u Sjedinjenim Državama, što svjedoči i činjenica da se savezna država New York pridružila drugim američkim državama u legalizaciji ove ekološki prihvatljive pogrebne prakse. Meka tkiva trupala se metodom “prirodne organske redukcije” razgrađuju u tvar sličnu kompostu koja se može upotrijebiti za prihranu vrta, nasada cvijeća i drveća, sadnju lončanica ili se može jednostavno i posve neškodljivo razbacati u prirodu.

Recept uključuje mješavinu drvene sječke, lucerne i slame od koje se formira čahura u kojoj će se truplo razgraditi. Trupla se stavljaju u nadzemnu komoru s tom organskom mješavinom. U tom okruženju truplo se razgradi za 30 dana da bi se na kraju pretvorilo u bogat i hranjiv kompost.

Ovakvo postupanje se smatra sigurnim i može uništiti većinu patogenih organizama, iako su neke bolesti kontraindikacija za kompostiranje tijela. To je zato što bi neki patogeni, poput priona koji uzrokuju Creutzfeldt-Jakobovu bolest (kravlje ludilo), potencijalno još mogli biti zarazni čak i nakon organske obrade.

Washington je postao prva američka savezna država koja je odobrila kompostiranje ljudi još 2019., a taj način zbrinjavanja zemnih ostataka sve više postaje ekološki prihvatljiva alternativa ukopu i kremiranju. Kao šesta američka država, New York slijedi Kaliforniju, Colorado, Oregon i Vermont u odobravanju ove pogrebne prakse.

Gabriel Jimenez/Unsplash

Procjenjuje se da američka groblja imaju ukupnu površinu 404.685 hektara, što predstavlja i veliki ekološki problem u pogledu bioraznolikosti, budući da se radi o golemim površinama koje su otete njihovim prirodnim stanovnicima; biljkama i životinjama. Povrh toga, za proizvodnju lijesova, godišnje se opustoši oko 1,6 milijuna hektara šume, no potrebe za drvetom u ukopima su daleko veće.

Balzamiranje trupala također proizvodi više od 3 milijuna litara kemikalija godišnje, a njih se mora neškodljivo zbrinuti. Zbog navedenog je lako je shvatiti zašto ekološki prihvatljiva rješenja postaju sve popularnija u odnosu na klasične pogrebne prakse.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.