Prati nas

Kuhinja

Prvi donosimo

Isprobajte ove recepte za senzacionalno hrskave, zdrave i ukusne pečene cvrčke

Širom svijeta se u prehrani koristi više od 1.900 vrsta insekata, a prženi cvrči već su i ranije nalazili put do hrvatskih potrošača.

Objavljeno

|

screenshot: Andrew Zimmern/Youtube

Iako se čak i u Hrvatskoj mogu pronaći cvrčci za kuhanje, legalizacija njihova brašna na razini Europske unije, potaknule je rasprave o adekvatnosti prehrane kukcima, pretežno u kulturološkom smislu. Riječ je o hrani koju su mnogi naši građani probali na proputovanjima Azijom u kojoj je cvrčak na tanjuru jednako egzotičan kao i pečeni picek na hrvatskom nedjeljnom meniju.

U nastavku vam donosimo dva temeljna recepta za pripremu ove namirnice koju nutricionisti hvale kao vrijedan izvor proteina, a ekolozi kao namirnicu čiji uzgoj opterećuje prirodu desetak puta manje u usporedbi s, recimo, govedinom iz konvencionalnog uzgoja.

Kako pripremiti cvrčke za kuhanje?

Ako su cvrči do vaše kuhinje došli živi, valja ih eutanazirati. Najhumaniji način je staviti cijelu posudu s cvrčcima u zamrzivač na dva do tri sata. To će ih staviti u stanje hibernacije prije nego što se smrznu. Nakon toga cvrčke isperite u hladnoj vodi kako bi se otopili i oprali. Položite ih na papirnati ubrus ili čistu kuhinjsku krpu i nježno pusušite kako bi bili spremni za kuhanje ili pečenje.

Cvrčci prženi u tavi

Riječ je o najjednostavnijem i najčešće korištenom načinu za pripremu jestivih cvrčaka. Ovako pripremljeni insekti mogu se jesti samostalno, no moguće ih je dodatno oplemeniti povrćem i poslužiti uz prilog.

Sastojci

cvrčci
biljno ulje
maslac
začini po želji

Priprema

Zagrijte jednake dijelove biljnog ulja i maslaca u tavi. Pomiješajte cvrčke sa začinima po želji, primjerice s češnjakom ili čilijem u prahu. Cvrčke stavite na vruću tekućinu i pržite ih dok ne porumene i postanu hrskavi. Ocijedite ih i stavite na papirnati ubrus koji će upiti višak masnoće. Posolite i uživajte u ukusnoj i zdravoj grickalici.

Ovaj recept može se prilagoditi na način da s cvrčcima pržite i komadiće povrća poput luka, gljiva, paprike, sojinih klica ili kupusa. Na ovaj način dobit ćete uzbudljiv i raznolik obrok. Ovakav soté možete poslužiti i na podlozi od riže ili neke azijske tjestenine. U slast!

EU odobrila insekte u prehrani
foto: Harish Shivaraman/Unsplash

Cvrči iz pećnice

Hrskavi i posušeni cvrčci iz pećnice jednostavan su obrok koji odševljava senzacijom hrskavosti i orašastim okusom. Važno je ne pretjerati sa začinima koji u suvišku mogu u potpunosti pokriti okus osnovne namirnice.

Sastojci

50 do 100 cvrčaka pripremljenih za kuhanje
začini; češnjak, sol, kumin, čili u prahu ili bilo koji začin po želji koji se može pomiješati sa cvrčcima nakon pečenja
limeta

Priprema

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Rasporedite cvrčke na lim za kekse tako da svaki cvrčak ima malo mjesta oko sebe. Pecite 1 sat ili kraće dok se ne osuše i postanu ugodno hrskavi po osobnom ukusu. Izvadite iz pećnice, poprskajte s malo maslinova ulja i pospite začinima. Ostavite na limu da se hlade desetak minuta. Prije posluživanja uklonite nožice s pečenih cvrčaka, ako to želite, i ukrasite s kriškama limete. Dobar tek!

Video recept za pripremu cvrčaka u woku (Andrew Zimmern/Youtube)
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.