Prati nas

Vijesti

Metropola

Radnici Čistoće štrajkom traže veće plaće. Hoće li Zagreb potonuti u smeće?

Sam štrajk prerastao je inicijalne motive te je ušao u fazu u kojem radnici traže poštivanje prava iz kolektivnog ugovora, bolje plaće i bolju zaštitnu opremu.

Objavljeno

|

Odvoz smeća u Zagrebu
foto: Sandro Bura

Radnici zagrebačke Čistoće nastavljaju sa štrajkom dok i u pisanom obliku ne dobiju odluku o suspenziji izvanrednih otkaza trojici radnika. Povod za izvanredne otkaze je snimka trojice radnika na kojoj se vidi da u isti kamion bacaju miješani komunalni otpad i otpad odvojen za recikliranje.

Naime, sve se događa u nezgodno vrijeme za gradsku vlast koja je uvela novi model gospodarenja otpadom pri čemu se od građana traži da odvajaju posebno bio otpad, posebno plastiku te posebno miješani komunalni otpad, što, uglavnom, miniraju i kritiziraju opozicijski gradski političari i pristalice bivše gradske vlasti. Samim tim, sporna je snimka iskorištena kako bi se pokazalo da je razdvajanje otpada fiktivno te da Grad razdvojeni otpad odlaže na istu deponiju, umjesto da ga kompostira ili reciklira.

Sam štrajk prerastao je inicijalne motive te je ušao u fazu u kojem radnici traže poštivanje prava iz kolektivnog ugovora, povećanje koeficijenta složenosti poslova, povećanje dodataka za uvjete rada, novu zaštitnu opremu te pravo na besplatan parking koji imaju svi drugi zaposlenici Holdinga. “Nijedan radnik Čistoće neće odvoziti smeće dok traju pregovori s Upravom Holdinga o materijalnim pravima radnika”, kazala je jutros predsjednica sindikata Čistoće Mirjana Kaltak.

“Radnicima Čistoće je u Zagrebačkom holdingu plaća najmanja, koeficijenti su im najmanji i žele da se to, nakon godina što su stavljani po strani, napokon ispravi”, rekla je Kaltak za HRT.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.