Prati nas

Vijesti

Hrvatski milijunaši

Slučaj Marijane Petir: Koliko uopće političari zarađuju i isplati li se raditi bilo što drugo?

Iza Petir je duga politička karijera tijekom koje je vodila kampanju predsjednika Stjepana Mesića, obnašala saborske dužnosti, ali i dužnost zastupnice u Europskom parlamentu.

Objavljeno

|

Koliko zarađuje Marijana Petir?
Marijana Petir (screenshot: HTV)

Gostujući u programu javne televizije nezavisna saborska zastupnica koja podupire HDZ Marijana Petir (47) otvorila je, a da nije htjela, cijeli niz pitanja. Prvenstveno onih tome koliko je politika unosan biznis.

Naime, voditelj Aleksandar Stanković je konstatirao da ima 800.000 eura ušteđevine, na što je ona kimanjem glave dala do znanja da nema toliko. Potom se Stanković ispravio i rekao da ima 700.000 eura. “Ono što vas želim pitati, ako je inflacija, ako je to na ušteđevini, ako je inflacija 13 posto, vi ste izgubili do 80.000 eura držeći novac na banci. Je li to točno?” – upitao je Stanković Petir.

No i prije no što je Stanković uspio postaviti pitanje, Petir je kazala kako uredno dopunjava svoju imovinsku karticu. “To je moja privatna stvar. Kad ću trebati ekonomske ili investicijske savjete, bilo koje, onda ću tražiti one koji su stručni. S novcem kojeg zaradim, ja upravljam kako želim”, odgovorila mu je Petir.

Osim što je poprilično štedljiva, Petir se uspjela i stambeno zbrinuti. Kako doznaje Index, kupila je stan u zagrebačkoj Ulici kneza Borne. Stan površine 77.56 kvadrata s garažom od 23 kvadrata kupila je u kolovozu prošle godine, ali on još uvijek nije upisan u njenu imovinsku karticu niti ga je spominjala u emisiji HTV-a “Nedjeljom u dva”. Kako dalje piše Index, riječ je o novogradnji. Navodno je to trenutno jedna od najskupljih adresa u Zagrebu, a cijena koja se spominje kreće se oko 5 do 7 tisuća eura za kvadrat stana. Za taj je stan je, piše isti medij, u kolovozu prošle godine plaćeno oko 2.9 milijuna kuna, a na stanu nema zabilježbe kredita.

Uvijek u visokoj politici

Iza Petir je duga politička karijera. Poznato je tako da kao zastupnica mjesečno prima 2.428,96 eura (18.301 kunu) neto iznosa. Također, pod ostalim prihodima u imovinskoj kartici navodi se 199 eura (1.500 kuna) mjesečno. Također, 2020. godine u imovinskoj kartici navela je da je nositelj potraživanja od 26.080 eura (196.500) kuna. Bila je i zastupnica u EU parlamentu od 2013. do 2019. godine. Plaća u EU parlamentu iznosi oko 6.000 eura, a uz razne dodatke mjesečni iznos može biti i znatno viši.

Prosječna neto mirovina isplaćena u siječnju u Hrvatskoj, prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, iznosi 351,56 eura.

Iz njene biografije valja izdvojiti da je od 1998. do 2000. godine vodila ekološku udrugu “Zeleni Moslavine”. U Saboru je provela 2002. i 2003. godinu kao zastupnice HSS-a da bi potom postala i glasnogovornica stranke. 2004. i 2005. godine bila je glasnogovornicaa izbornog stožera predsjednika Stjepana Mesića. Od 2005. do 2008. godine obnašala je dužnost zamjenice županice Sisačko-moslavačke županije. 2008. godine ponovno je ušla u Sabor kao kandidatkinja HSS-a i HSLS-a i u parlamentu je ostala do kraj amandata 2011. godine, nakon čega je radila u stranci. Potom je 2014. godine ušla u Europski parlament s kandidacijske liste HDZ-HSS-HSP AS-BUZ–HDS-ZDS, a u njemu je ostala do srpnja 2019. godine. U aktualni saziv Sabora ušla je 22.srpnja 2020.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.