Prati nas

Vijesti

Dubravka Šimonović

UN-ova stručnjakinja o slučaju Zambija: Nema elemenata trgovanja djecom

‘Prema medijima iz Zambije i RH parovi iz RH su optuženi za pokusaj trgovanje djecom, no posvojenje nije trgovanje djecom, jer nema elementa iskorištavanja djece od strane parova koji su ih posvojili.’

Objavljeno

|

Slučaj Zambija
screenshot: Youtube

Hrvatskim državljanima koji su uhićeni u Zambiji, a prilikom pokušaja posvajanja djece iz DR Konga, danas su izrečeni jamčevina i uvjeti za obranu sa slobode. Tom prilikom je bivša posebna izvjestiteljica UN-a za borbu protiv nasilja nad ženama Dubravka Šimonović upozorila medije i građane da četiri para ne mogu biti osuđena za pokušaj trgovanja djecom.

“Prema medijima iz Zambije i RH parovi iz RH su optuženi za pokusaj trgovanje djecom, no posvojenje nije trgovanje djecom, jer nema elementa iskorištavanja djece od strane parova koji su ih posvojili”, navela je u javnoj objavi Šimonović.

“Zambia je ratificirala UN Palermo protokol 24. travnja 2005. a Hrvatska 2003. godine (UN Protocol to Prevent, Suppress and Punish Trafficking in Persons, Especially Women and Children, supplementing the United Nations Convention against Transnational Organized Crime New York, 15 November 2000). Članak 3. definira što je trgovanje ljudima”, objašnjava Šimović.

“Trgovanje ljudima znači angažiranje, transfer ili blokiranje osoba pomoću prijetnje ili uporabe sile ili drugih oblike prinude, otmice, prevare, obmane, zloupotrebe sile ili davanje odnosno primanje novca ili drugih oblika koristi kako bi se postigla privola osobe za kontrolu nad drugom osobom, u svrhu njenog iskorištavanja. Iskorištavanje uključuje eksploataciju prostitucije drugih, ili drugih oblika seksualnog iskorištavanja, prisilni rad ili ropstvo, ili oblici slični ropstvu, podčinjavanje ili uzimanje organa”, zaključuje ova UN-ova stručnjakinja.

Milanović: Žao mi je ljudi

Slučaj je komentirao i predsjednik Zoran Milanović. “Žao mi je ljudi, mislim da nisu nikakvi zlikovci. Tu je napravljeno jako puno grešaka koje bi ih na kraju mogle koštati. Hrvatska treba učiniti sve da zaštiti svoje ljude pa i ljude koji su u nekoj vrsti prekršaja, transgresije, ali to nisu razbojnici. Ja ih gledam kao nekoga tko je htio posvojiti djecu”, rekao je dodajući kako pozna dva para u Hrvatskoj koji su posvojili djecu u Africi. Rekao je kako je ove ljude netko “grozno savjetovao” te da “im mi ne možemo puno pomoći”.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.