Prati nas

Vijesti

Težak incident

Dom za umirovljenike poslao je živu ženu u krematorij

Medicinska sestra, koja je cijelu noć bila pokraj štićenice, također nije mogla opipati puls te je utvrdila da žena ne diše. Pregledavala je ženu još pet minuta nakon čega ju je proglasila mrtvom.

Objavljeno

|

Živa u krematoriju
foto: The Good Funeral Guide/Unsplash

Dom za skrb o starijim osobama, koji se nalazi u predgrađu Des Moinesa u američkoj državi Iowi, kažnjen je s 10.000 dolara nakon šokantne pogreške – mrtvom su proglasili 66-godišnju ženu, koja je kasnije u pogrebnom poduzeću pokazivala znakove života, javlja Jutarnji.

Naime, Centar Glen Oaks, koji skrbi o oboljelima od Alzheimerove bolesti, navodi u izvješću da je 66-godišnjakinja 3. siječnja proglašena mrtvom. Bolovala je od rane demencije, anksioznosti i depresije, a štićenica centra bila je od 28. prosinca 2022.

Njezino tijelo u vreći s patentnim zatvaračem odvezeno je u pogrebno poduzeće i krematorij Ankeny, no tamošnji djelatnici ustanovili su da još uvijek diše te su pozvali hitnu pomoć. Prevezena je u bolnicu Mercy West Lakes. Disala je, ali nije bila pri svijesti. Na kraju su je vratili u dom za specijalnu skrb, gdje je doista preminula 5. siječnja, kad su uz nju bili članovi obitelji, navodi se u izvješću.

Zaposlenica Glen Oaksa, koja je radila u smjeni 3. siječnja kad je 66-godišnjakinja prvi put proglašena mrtvom, rekla je istražiteljima da je ona prva medicinskoj sestri rekla da žena ne diše i nema puls.

Medicinska sestra, koja je cijelu noć bila pokraj štićenice, također nije mogla opipati puls te je utvrdila da žena ne diše. Pregledavala je ženu još pet minuta nakon čega ju je proglasila mrtvom. Bilo je oko 6.30 ujutro, otprilike 90 minuta nakon prve prijave člana osoblja.

Zaposlenik pogrebnog poduzeća i druga medicinska sestra, koji su preminulu ženu stavili u vreću, a zatim prebacili u vozilo pogrebnog poduzeća oko sat vremena kasnije, također nisu utvrdili znakove života, navodi se u izvješću.

Odjel za inspekcije i žalbe ustvrdio je da centar za skrb “nije pružio odgovarajuće smjernice kako bi osigurao odgovarajuću skrb” prije nego što je žena proglašena mrtvom. Policija zbog ovog slučaja ipak neće uputiti kaznenu prijavu.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.