Prati nas

Mozaik

Loše navike

Zabrinuta svekrva: ‘Snaha mi je raščupana prljavica, a i kuća joj je takva. Što učiniti?’

Iako često čitamo pritužbe snaha na svekrvi, ni obrnuti slučajevi nisu rijetkost. Jedna je svekrva toliko zabrinuta zbog snahinog neurednog životnog stila, da je o svemu javno progovorila za The Guardian. Što biste joj vi savjetovali?

Objavljeno

|

Neuredna snaha
foto: Achim Thiemermann/Pixabay

Sin i snaha su u braku već dvije godine. On je u tridesetima i uvijek smo bili bliski. Sa suprugom ima divnu djevojčicu i očekuju drugo dijete. No imam problem sa snahom. Bila sam jako razočarana kad ju je sin odabrao, ali dala sam sve od sebe. Podržavam ga i pomažem mu koliko god mogu.

Površno gledano, sa snahom se dobro slažem i sviđa mi se. Ona je nekoliko godina starija od mog sina i osjećam da joj on nekako stalno udovoljava. Spektakularno je neuredna i čini se da je izgubila svu samosvijest o svom izgledu. Ima dosta kilograma viška, čak i kad nije trudna, a odijeva se na način koji je doista sramotan. Ponekad se osjećam užasnuto njezinim izgledom, jer odijeva stvari koje joj ne pristaju. Ne češlja se i neuredna je. Isto je i s kućanstvom.

Brinem zbog lošeg primjera koji daje svojoj kćeri, mojoj unučici. Toliko sam uzrujana zbog toga da ih posjećujem rjeđe nego prije. S pozitivne strane, ona je vrlo nježna, vrlo inteligentna osoba i briljantna majka koja brine o svom djetetu. Sviđa mi se način na koji je odgajaju. Njezina majka i sestra su, koliko shvaćam, također kritične prema njezinoj odjeći i općenito izgledu.

Dajem joj komplimente kad se dotjera i lijepo izgleda. Nekoliko puta sam joj predložila da joj darujem neku novu odjeću. No dala mi je do znanja da ne prima savjete o odijevanju ni od koga. Sa sinom sam s vremena na vrijeme spominjala temu njezina izgleda i općenitog stava. To ga je živciralo i njegov je odgovor bio da su joj majka i sestra cijeli život prigovarale zbog odjeće i da joj je toga dosta.

On se zauzima za nju, što mi je drago. Ali smatram da bi joj mogao učiniti veću uslugu da joj pokuša pomoći da podigne svoje standarde. Boli me kada pomislim da će biti kritizirani i izopćeni kao obitelj, ako se ne pozabave ovime. Imaju divne prijatelje, ali ja sam tako zabrinuta. Što učiniti?

Povjerljivo: Kakav je vaš odnos sa snahom?

Svjesni smo da se radi o delikatnoj stvari, stoga vam nudimo mogućnost da nam potpuno anonimno napišete kakav je vaš odnos sa snahom. Mi ćemo vaše pismo urediti i objaviti, a vi ćete moći pročitati reakcije na njega i savjete drugih čitatelja. Ponekad je dovoljno ispričati priču da biste stvari vidjeli jasnije. Možete nam je poslati putem stranice koju zovemo Povjerljivo (klikni ovdje).

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.