Prati nas

Vijesti

Standard

Novo usklađivanje mirovina: Objavljeni su prvi izračuni, novac stiže u travnju

Povećani iznos mirovine umirovljenicima bi trebao sjesti u travnju za mjesec ožujak, a sve to uvećano i za zaostatke za siječanj i veljaču ove godine.

Objavljeno

|

Tko ima pravo na nacionalnu penziju?
foto: Sandro Bura

Redovito usklađivanje mirovina provodi se dva puta godišnje – s prvim danom siječnja i s prvim danom kolovoza. Hrvatska stranka umirovljenika (HSU) objavila je prvi izračun koliko bi trebala porasti osnovna umirovljenička primanja. Od 1. siječnja 2023. godine usklađivanje mirovina biti će u iznosu od 5,44 posto, objavio je HSU.

“U odnosu na prethodno polugodišnje usklađivanje mirovina od 6,18 posto, podaci Državnog zavoda za statistiku pokazuju nešto veći rast potrošačkih cijena (inflacija) 5,9 posto / 6,7 posto, ali i značajno usporavanje rasta bruto plaća nakon kraja turističke sezone. Stopa rasta bruto plaća značajno je pala s 6,3 posto na 2,5 posto, a to je posebno vidljivo u komparaciji rujan/ožujak, kad je plaća u rujnu bila tri kune manja od plaće u ožujku, a bruto plaća u prosincu je za 37 kn manja od plaće za studeni”, navode iz ove umirovljeničke stranke.

Povećani iznos mirovine umirovljenicima bi trebao sjesti u travnju za mjesec ožujak, a sve to uvećano i za zaostatke za siječanj i veljaču ove godine.

Kako se usklađuje mirovina?

Mirovina se usklađuje svakih šest mjeseci tako da se zbroje stope primjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena i prosječne bruto plaće u prethodnom polugodištu u odnosu na polugodište koje mu prethodi. Zbrajanje se ponderira po tzv. švicarskoj formuli u omjeru 70-30 u korist veće stope indeksa rasta.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.