Prati nas

Vijesti

Socijalna pravda

‘Umirovljenicima je svaka kuna važna, ukinite krizni doprinos koji je uvela Kosor’

Ustrajemo u našim zahtjevima osobito u ovim kriznim vremenima kada je umirovljenicima svaka kuna nužna, piše Sindikat umirovljenika Hrvatske.

Objavljeno

|

foto: Jadranka Kosor/Twitter

“Dana 6. rujna 2022. godine, na sastanku premijera i nekoliko ministara sa predstavnicima sindikata, poslodavaca i umirovljenika, Sindikat umirovljenika Hrvatske i Matica umirovljenika Hrvatske zatražili su da se što hitnije ukinu stare krizne mjere bivše premijerke Jadranke Kosor, a što je premijer prihvatio s odobravanjem”, u svojem zahtjevu premijeru Andreju Plenkoviću i ministru financija Marku Primorcu pišu Sindikat umirovljenika Hrvatske i Matica umirovljenika Hrvatske. Dopis koji potpisuju predsjednice ovih organizacija Jasna Petrović i Višnja Fortuna prenosimo u nastavku.

“U međuvremenu je ministar Marin Piletić započeo proces ukidanja propisa kojim se zakidalo za do 10 posto umirovljene branitelje i neke druge umirovljenike prema posebnim propisima, ali nije pokrenuto ukidanje dodatnog zdravstvenog doprinosa na mirovinu, a što je obveza Ministarstva financija kroz izmjene Zakona o doprinosima.

SUH i MUH podsjećaju da je 2009. na snagu stupila izmjena Zakona o doprinosima, kojom je uveden dodatni doprinos za zdravstvo u iznosu od  jedan i tri posto mirovine, s time da viši iznos plaćaju umirovljenici s mirovinom iznad prosječne neto plaće u prvih osam mjeseci prethodne godine. Obvezu podmirenja doprinosa u iznosu od jedan posto za mirovine branitelja te mirovine niže od prosječne plaće preuzela je država.

Točnije, takav je doprinos obračunat na mirovine za prosinac 2022., s isplatom u siječnju 2023., za 1.025.818  korisnika mirovina, a doprinos od tri posto skinut je s mirovina 32.966  korisnika mirovina. Kažnjavanje umirovljenika koji su tijekom svog poduljeg radnog staža iz visokih plaća izdvajali visoke doprinose i za zdravstveno i za mirovinsko osiguranje, doista je neprimjereno i diskriminatorno, a donekle se moglo prihvatiti kao kratkotrajna mjera za vrijeme krize nakon 2008. godine. Međutim, neshvatljivo je i to da se obračunava na cijeli iznos mirovine, a ne samo na manji dio koji prelazi propisani cenzus.

Svojedobno smo u više navrata tražili da se doprinos obračunava na razliku visine prosječne neto plaće u prvih osam mjeseci prethodne godine umjesto na cijelu mirovinu, o čemu smo kao nelogičnom rješenju krajem 2019. godine upozorili i premijera Plenkovića u prigodi pregovora za povećanje cenzusa za dopunsko zdravstveno osiguranje.

Držimo da treba ukinuti takav dodatni doprinos od jedan i tri posto, jer tako nešto ne prakticiraju druge europske zemlje, a do konačnog ukidanja oba iznosa doprinosa, kako bi se rasteretilo umirovljenike i javni proračun, ponavljamo zahtjev za novi način izračuna dodatnog zdravstvenog doprinosa samo na razliku iznad cenzusa od neto plaće, pa stoga apeliramo na Vladu Republike Hrvatske da pokaže socijalnu pravednost i uvaži zahtjeve umirovljeničkih udruga, kako nam je i najavljeno.

Ustrajemo u našim zahtjevima osobito u ovim kriznim vremenima kada je umirovljenicima svaka kuna nužna, jer umirovljenici kao osobe starije životne dobi imaju i pojačane potrebe i troškove (hrana, lijekovi, potrepštine itd.) osobito u uvjetima ubrzane inflacije.”

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.